'Kwam alleen praten over mijn vechtscheiding', cel- en werkstraf geëist in megadrugszaak Trefpunt

19 juli 2016 om 23:36 • Aangepast 21 november 2020 om 08:50
nl
Een van de verdachten in de grote drugszaak Trefpunt zei dinsdag voor de rechter in Den Bosch dat hij alleen bij Party King in Best kwam 'om te praten over zijn vechtscheiding'. Het was dinsdag de tweede dag van de inhoudelijke behandeling in deze zaak. De verdachten hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal verhuurbedrijf Party King in Best als trefpunt voor hun activiteiten hadden.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Bij de rechtbank in Den Bosch moesten zich dinsdag opnieuw vijf verdachten verantwoorden voor hun aandeel in de grote drugszaak. Tegen een van hen eiste justitie dinsdagochtend acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. Een ander hoorde 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tegen zich eisen.
De zaak van drie andere verdachten werd dinsdagmiddag van een inhoudelijke behandeling omgezet in een zogenoemde pro forma zitting, een procedurele zaak. Dit omdat de drie Blackberry's met versleutelde software gebruikten. Justitie vroeg daarom om aanhouding van hun zaak zodat de telefoons alsnog uitgelezen kunnen worden.
Twee verdachten voorlopig vrijHierop vroegen de advocaten van de drie om de voorlopige vrijlating van hun cliënten. Dit in afwachting van het onderzoek. Een vraag die door de rechter in het geval van de twee jongste verdachten werd gehonoreerd:

Wachten op privacy instellingen...

De twee worden woensdag vrijgelaten. De derde verdachte blijft vastzitten. Dit in elk geval tot de inhoudelijke behandelig van de zaak die nu gepland staat op 5 oktober. Maandag eiste justitie tegen de eerste vijf verdachten in deze zaak al tot drie jaar celstraf.
LEES OOK: Tot 3 jaar celstraf geëist tegen eerste verdachten van Operatie Trefpunt
De vijf verdachten die dinsdag voor de rechter in Den Bosch verschenen, waren twee mannen van 47 uit Eindhoven, een 47-jarige man uit Nuth en twee 23-jarige mannen uit Heerlen. De eerste die zich moest verantwoorden was Henri B. uit Eindhoven. Hij bekende hennepplanten te hebben gekweekt. "Ik zat financieel in de knoop."
In de loods van Party King in Best zei hij maar één of twee keer te zijn geweest. "Om te praten over mijn vechtscheiding." Volgens de rechter is er in de loods echter ook door B. over drugs gesproken. Daar had de verdachte niets op te zeggen. Justitie eiste 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden tegen B.
Verdachte spoorloos verdwenenTegen de tweede verdachte Erwin L. uit Eindhoven eiste justitie vervolgens acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk.Ook wil justitie dat hij 120.000 euro crimineel verkregen geld terugbetaalt. L. liep tegen lamp omdat hij speed bezorgde bij Party King in Best. Deze tweede verdachte is spoorloos verdwenen. Zijn advocaat heeft geen contact met hem, zo bleek op de zitting. Hij vermoedt dat L. niet weet dat er vandaag zitting was.
Justitie verwijt de meeste verdachten het meewerken aan de productie van synthetische drugs of overtreding van de Opiumwet. In enkele gevallen is deelname aan een criminele organisatie, de handel of export in cocaïne dan wel verboden vuurwapen- of munitiebezit ten laste gelegd.
Grote drugsactie begin aprilDe verdachten werden begin april aangehouden. Toen vond er een grote, gecoördineerde drugsactie plaats in Zuid-Nederland: Operatie Trefpunt. Politie en het Openbaar Ministerie deden 124 doorzoekingen en hielden 56 mensen aan.
Verslaggever Ferenc Triki volgde de zaak. Zijn tweets waren te volgen in het liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.