Megaboete van 752 miljoen voor DAF na illegale prijsafspraken - Omroep Brabant

Megaboete van 752 miljoen voor DAF na illegale prijsafspraken

19 juli 2016 om 14:43
nl
Vrachtwagenconcern DAF in Eindhoven moet samen met andere Europese vrachtwagenbouwers bijna 2,93 miljard euro boete betalen. De fabrikanten zouden verboden prijsafspraken hebben gemaakt. Deze kartelvorming is in strijd met de Europese regels.
Profielfoto van Nelissen Saskia
Geschreven door
Nelissen Saskia

Van de bijna 2,93 miljard euro boete is ruim 752 miljoen euro voor rekening van DAF. De vijf beboete concerns krijgen elk 10 procent korting omdat zij schuld bekennen. Onderzoek naar Scania wordt nog voortgezet.
EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakte de megaboete dinsdag in Brussel bekend. "Het is onacceptabel dat de fabrikanten DAF, Volvo/Renault, Daimler en Iveco een kartel vormden in plaats van met elkaar te concurreren'', aldus de Deense commissaris.
Jaren onderzoekDe Europese Commissie begon enkele jaren geleden al een onderzoek naar de truckproducenten. In januari 2011 viel Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten onaangekondigd binnen bij onder meer DAF in Eindhoven. In 2014 volgde een officiële klacht.
Paccar, het moederbedrijf van DAF, zette eerder al honderden miljoenen opzij voor een mogelijke kartelboete. De geldstraf voor DAF valt 97 miljoen euro lager uit dan het bedrag dat het bedrijf hiervoor apart zette. DAF laat weten dat de eigen financiële positie nog altijd sterk is en dat de gewraakte afspraken geen invloed hebben gehad op de uiteindelijke prijs van verkochte trucks.
Truckbouwer MAN, die ook deel uitmaakt van het kartel, ontspringt de dans als verklikker.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.