Monumentale boom in Langenboom vergiftigd met bestrijdingsmiddel

19 juli 2016 om 15:15
nl
Een monumentale boom in de Dorpsstraat in Langenboom is vergiftigd. Uit onderzoek is gebleken dat dit opzettelijk is gebeurd. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Mill en Sint Hubert, waartoe Langenboom behoort, heeft daarom aangifte gedaan van vergiftiging.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Voor de verminking is waarschijnlijk het middel Glysofaat gebruikt. Dat is de werkzame stof in het bestrijdingsmiddel Roundup. De vraag of de boom het alsnog gaat redden, kon een woordvoerster van de gemeente dinsdagmiddag niet beantwoorden.  
Politie doet onderzoekDe woordvoerster wilde niet ingaan wie er achter deze daad zit."Daar gaan wij niet over. Ons was het opgevallen dat de boom afsterfverschijnselen liet zien en toen bleek dat-ie was vergiftigd. Het is aan de politie om dit verder uit te zoeken." In de buurt van de plaats delict liepen dinsdagmiddag al agenten rond.
Leden van de dorpsraad, een bomenwerkgroep uit de buurt en de gemeente praten al enige tijd over het onderhoud van de bomen. Onlangs is onderzocht welke bomen konden worden gekapt, omdat ze overlast veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat ze stoeptegels uit hun verband drukken.
Boom sterft afAan de Dorpsstraat staan diverse beuken, waaronder drie exemplaren, die wegens hun leeftijd of uitstraling een monumentaal karakter hebben. Twee hiervan kunnen volgens een deskundige behouden blijven. Een conclusie die werd meegedeeld aan de Dorpsraad en omwonenden.
Nu, nog geen drie maanden later, lijkt het erop dat een van die twee bomen zijn beste tijd heeft gehad. Iets wat volgens een deskundige het gevolg is ‘van vergiftiging door menselijk handelen’. De gemeente roept mensen die meer weten van de vergiftiging op zich te melden.
De politie heeft buurtonderzoek gedaan, maar dat heeft niets opgeleverd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.