Video

Brabander loopt 50 kilometer extra op Vierdaagse

19 juli 2016 om 21:42
nl
Benen gestrekt en even kan Jos van Boekel niks meer zeggen. 105 Kilometer heeft deze wandelaar uit Vierlingsbeek in de benen. Hij hoort bij de 100 ereronde lopers die in toerbeurt een extra rondje lopen tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. Een extra rondje van 50 kilometer dus, voor de duidelijkheid.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

De oud voetbalscheidsrechter die in zijn gloriejaren internationale wedstrijden floot, is fysiek wel wat gewend. Ruim honderd kilometer lopen op de eerste dag van de Vierdaagse is ook voor deze sportieveling uit Vierlingsbeek pittig.  
Maandag haalde Jos zijn startbewijs. Een paar uur later begon hij samen met 24 anderen aan de ereronde van ruim 50km. Ze arriveerden rond 3 uur in de nacht, om vervolgens een uur later aan de officiële volgende 50 te beginnen.[tweet:body:https://twitter.com/DeMaasDriehoek/status/753486018523852802]
Fysieke uitdagingWaarom? Jos is niet vies van een fysieke uitdaging. Het is een jubileumjaar, dat verdient een extraatje. Je doet het samen. De ereronde lopers zijn met, hoe symbolisch, 100 wandelaars. Ieder vierdaagsedag lopen 25 van hen bijna het klokje rond om minstens 100 kilometer in de benen te hebben op de eindstreep.
Na even bijkomen in de schaduw doet een biertje wonderen voor Jos en krijgt hij weer praatjes. De hitte heeft hem niet bevangen, maar 'hij is blij dat hij woensdag weer gewoon vijftig kilometer kan lopen.'
ZIE OOK: Brabantse lopers bereiden zich voor op hete Vierdaagse [VLOG]
Hitte velt een enkelingVeel lopers zijn door de hitte bevangen geraakt. Dinsdagavond zouden de termperaturen al voor 141 lopers teveel zijn geworden. Om de paar minuten kregen de hulpdiensten in Nijmegen een melding over iemand die is bevangen door de hitte.
[youtube:body:https://youtu.be/0FDxtj2U35o]Tussen de ereronde lopers wandelen verschillende Brabanders. Zo loopt de Nederlands kampioene snelwandelen tussen deze kilometervreters. Voor Anne van Andel uit Wijk en Aalburg is niet zozeer de afstand een uitdaging. Dat ze haar snelle tempo moet aanpassen aan de meute is voor haar onnatuurlijk.
Eerder vertrekkenWoensdag gaat nog warmer worden dan de eerste wandeldag. De dertig -en veertig kilometerlopers mogen dan een half uur eerder starten. In Gelderland is net als in Brabant het hitteplan van kracht.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=jnbcGp85cn4]Marieke van Ginneken komt uit Oisterwijk en vlogt over haar Vierdaagse-ervaringen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.