Video

Konijnen vaker gedumpt: megadrukke zomer voor konijnenopvang

20 juli 2016 om 20:04 • Aangepast 21 november 2020 om 08:48
nl
Elk jaar hoor je het weer vlak voor de zomervakantie: honden die achter worden gelaten in het bos. Dieren die nog vaker gedumpt worden, zijn konijnen. Bij de Konijnenherberg in Moergestel zijn er alweer gebracht.
Profielfoto van Struijs Hannelore
Geschreven door
Struijs Hannelore

Lonneke Dirkx maakt zich op voor een megadrukke zomer. De zeventig hokken die ze heeft zijn nu nog niet allemaal gevuld, maar ze weet dat ze over een paar weken de vraag niet aan kan: "Normaal worden er in de week vijf konijnen gebracht, maar nu zijn dat er vijftien of twintig."
Gastouders gezochtOmdat het aantal gedumpte dieren zo groot is, is Lonneke voor deze zomer op zoek naar gastouders die een paar weken voor een gedumpt konijn willen zorgen. "Het aantal dumpingen ligt bij konijnen twee tot drie keer hoger dan bij katten en honden. Een konijn wordt in een impuls gekocht en in een impuls weer weggedaan."

Wachten op privacy instellingen...

Konijnen komen ook bij de herberg logeren als de baasjes op vakantie zijn. Helaas komt het vaker voor dat de dieren op straat gedumpt worden en daarna in slechte staat bij de Herberg komen. "Sommige mensen weten dat hier een pension zit en dan brengen ze de dieren hier heen. We knappen de konijnen op en zoeken een vriendje voor ze. Konijnen kunnen niet goed alleen zijn, maar dat weten veel mensen niet."
Slechte voorlichtingEr zijn wel meer dingen die mensen niet weten. Zo hebben ze ruimte nodig en kun je twee mannetjes beter niet bij elkaar zetten, ook al zijn het broers. Lonneke ergert zich aan de slechte voorlichting die gegeven wordt bij de dierenwinkels: "Ik durf te zeggen dat als ze in dierenwinkels de voorlichting geven die we hier in de opvang geven, dan zou er helemaal geen opvang meer nodig zijn."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.