Video

Eén maand na de verwoestende hagelstorm: 'We zijn nog wel zes maanden bezig'

20 juli 2016 om 23:36
nl
De ergste lekkages zijn provisorisch voorkomen met landbouwplastic. Pottten en pannen vingen de druppels op. Gelukkig waren ze goed verzekerd, want de vloeren binnen trekken al krom van het regenwater. Nu is het wachten op de eerste nieuwe dakpannen. Die komen maandag. Jac en Wendy in Luyskgestel maken donderdag de balans op, precies vier weken na het extreme noodweer in de grensstreek onder Eindhoven.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Diverse dorpen in de Kempen en de Peel werden op 23 juni getroffen door enorme hagelstenen. De ijsballen sloegen gaten in dakpannen en veranderden tuinbouwkassen in een puinhoop. Onder de getroffen plaatsen Valkenswaard, Someren en dus ook Luyksgestel. Volgens een dakdekker liepen alleen al in Luyksgestel 800 van de 1100 huizen schade op.
ZIE OOK: Enorme ravage in Luyksgestel goed te zien op nieuwe luchtbeelden
IJsballen en blauw plekkenWendy zag het noodweer aankomen. Ze waarschuwde haar kinderen. Maar dat het zo erg zou zijn, had niemand verwacht. Grote ijsballen sloegen door de daken van het woonhuis, de werkruimten en de stallen.
De gaten zitten nog steeds in het dak, ze lijken op granaatinslagen uit een oorlogsgebied. "Het lijkt hier wel een warzone", grapt Jac. Hij kan nu weer lachen. "Gelukkig vielen er geen slachtoffers." Maar de paarden buiten in de wei kregen wel de volle laag, merkte Jac. "Blauwe plekken, bulten hadden ze zelfs."
ZIE OOK: CDA wil extra debat over noodsteun na hagelschade: 'Dit is een ramp met veel menselijk leed'
Nu, precies één maand later, is het ergste leed geleden. Maar de nasleep is nog goed zichtbaar. Overal liggen grote plastic zeilen op daken om de regen tegen te houden. Het is wachten op de nieuwe dakpannen. In een paar hoekjes liggen nog hoopjes met gebroken dakpannen. "Handgebakken en oud. De nieuwe pannen zijn door een machine gemaakt", zegt Wendy.
ReparatieEen ritje door Luyksgestel levert identieke taferelen op. Huizen met plastic daken, stapels nieuwe dakpannen en overal mensen die aan het klussen zijn. Ook in de avonduren.
ZIE OOK: Noodweer op de camping: 'Het waren de engste momenten van mijn leven'
De verzekering dekt de meeste schade bij Jac en Wendy. Ze zijn blij dat ze goed verzekerd waren. De prognose is dat ze nog maar aan het begin staan van de herstelwerkzaamheden.
"We zijn nog wel een maand of zes hiermee bezig. Alle pannen moeten er af. Je ziet niet alle schade maar vanaf boven merk je pas dat veel pannen gebarsten zijn. En zo moeten we wel drie daken vernieuwen. Begin volgend jaar is alles weer zoals het was", verwacht ze.
Tuinders AstenMaar ook in bijvoorbeeld Someren en Asten is nog veel schade na het noodweer van 4 weken geleden. Ook daar wordt hard gewerkt om de schade weer te herstellen. Dat neemt veel tijd in beslag. Bloemenkweker Wijnen bijvoorbeeld verbouwt bijzondere planten waar hij zes jaar mee moet doen. Hij zet nu alles op alles om zijn arthuriums te redden . "Al dertig jaar hebben we dit bedrijf, maar zo'n situatie hebben we nog nooit meegemaakt. Voor mijn klanten en de veilingen heb ik op dit moment helemaal geen bloemen."
Tekort aan vakmensenArthuriums hebben veel zorg nodig, maar door de kapotte daken is die zorg niet mogelijk. "De planten kunnen moeilijk direct zonlicht verdragen, maar al het glas is uit de kassen. Dat is dus een probleem. Nu hebben we de panten ingepakt met doek," aldus tuinder Joan Wijnen. Het glazen dak moet zo snel mogelijk worden dichtgemaakt. Dat is ingewikkeld werk en er is een tekort aan gespecialiseerde beglazers.
Alles over het noodweer en de gevolgen lees je op omroepbrabant.nl/noodweer.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.