Instorten Pearle Den Bosch gevolg van fout uit 1992: houten wandje als draagmuur

21 juli 2016 om 19:45
nl
Het monumentale pand op de hoek van de Markt in Den Bosch is ingestort nadat bouwvakkers een scheidingswand hebben weggehaald. De bouwvakkers konden niet weten dat een stalen balk steunde op die wand. In het pand was opticien Pearle gevestigd.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

De scheidingswand is bij een verbouwing in 1992 geplaatst en heeft sindsdien onbedoeld een stalen balk gedragen, zo blijkt uit onderzoek. Door het weghalen van die scheidingswand in de kelder, kreeg de stalen balk minder steun en verzakte vervolgens een gewelf in de kelder. Daardoor ging een andere stalen balk op de eerste verdieping schuiven en is het hele pand ingestort.
Fout gemaakt in 1992De fout ligt bij de eerdere verbouwing in 1992. Toen werd een stalen balk in de kelder geplaatst en werd er ook een houten scheidingswand geplaatst. "Die constructie deugde niet", zegt bureau BouwQ, dat het onderzoek [pdf, 8.5 MB] uitvoerde. Het scheidingswandje werd onbedoeld een dragende muur en zorgde ervoor dat het gebouw al die jaren overeind bleef staan.
Totdat de bouwvakkers op 27 februari van dit jaar het scheidingswandje weghaalden. Daarvoor was geen vergunning nodig, omdat immers niet bekend was dat er een stalen balk rustte op de muur. Die balk was bouwkundig weggewerkt, dus onzichtbaar voor de bouwvakkers.
ZIE OOK: ‘Het is een ramp’, eigenaresse ingestort pand Pearle Den Bosch blikt voor het eerst terug
Bouwvakkers hebben niets verkeerd gedaanVolgens bureau BouwQ, dat het onderzoek uitvoerde, hebben de bouwvakkers niets verkeerd gedaan. “Als de scheidingswand niet die dag was weggehaald, was het gebouw waarschijnlijk niet ingestort [tekeningen instorten pand, pdf 3.3 MB]. Maar het had ook eerder of later kunnen gebeuren. De scheidingswand was niet bedoeld als steunpunt. Het was wachten tot het verkeerd zou gaan”, aldus de ingenieur van het onderzoeksbureau.
Uit het onderzoek van BouwQ blijkt dat de kans dat andere monumentale panden in Den Bosch plotseling instorten zeer klein is. Naar aanleiding van het onderzoek wil de gemeente Den Bosch wel kijken hoe in de toekomst eigenaren geholpen kunnen worden als ze hun pand willen verbouwen.  [Tweet:body:https://twitter.com/KoenWijn/status/756093994816405504]
Ingestort tijdens verbouwingOp zaterdagavond 27 februari stortte het gebouw op de hoek van de Markt en de Hinthamerstraat in. De Pearle was vanwege een verbouwing tijdelijk gesloten. Bouwvakkers waren die dag begonnen met het strippen van het winkelpand.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=EzEVDUJSbTA]
Enorme ravageNiemand raakte gewond, maar de ravage was enorm. Het pand uit 1637 heette 'De Drye Vijzels'. In het verleden waren er onder meer een café en een bordeel gevestigd.
Het is nog niet duidelijk wat er op de plek van het ingestorte Pearle-pand gaat komen. De eigenaresse is verantwoordelijk voor de geleden schade, maar het is nog niet duidelijk of ze die kan verhalen op een verzekering.
ZIE OOK: Ongeloof bij hen die de Pearle op de Markt in Den Bosch zagen instorten: ‘Het is onwezenlijk’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.