Cardiologen gaan hartpatiënten met pacemaker thuis in de gaten houden

21 juli 2016 om 12:35
nl
Het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg en Waalwijk gaat onderzoeken of hartpatiënten met een pacemaker thuis in de gaten gehouden kunnen worden in plaats van in het ziekenhuis. De Europese Unie stelt ruim één miljoen euro beschikbaar voor dit vierjarige onderzoek.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

Volgens cardiologen van het ziekenhuis is het niet noodzakelijk dat patiënten twee keer per jaar op controle te komen in de polikliniek.
PacemakerVoor het onderzoek dat dit najaar begint krijgen patiënten een kastje mee naar huis dat gegevens van de pacemaker naar het ziekenhuis stuurt. Als de resulaten daar aanleiding toe geven, neemt het ziekenhuis meteen contact op met de patiënt. Bij het onderzoek worden zowel nieuwe als bestaande patiënten betrokken.
Jaarlijks krijgen ongeveer driehonderdvijftig nieuwe patiënten in het ETZ een pacemaker geïmplanteerd. Dit betekent dat elke zes maanden enkele duizenden pacemakerpatiënten voor een controle plaatsnemen in de wachtkamer van de polikliniek Cardiologie.
BezuinigingDe onderzoekers verwachten dat met het op afstand volgen en begeleiden van pacemakerpatiënten, het aantal controleafspraken met maar liefst 20 tot 50 procent kan worden verminderd. Dan gaat het over een bezuiniging van vele miljoenen euro's.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.