Schipper ziet jongeren bovenop brug bij Wilhelminakanaal balanceren: 'Levensgevaarlijk'

22 juli 2016 om 16:09 • Aangepast 21 november 2020 om 08:45
nl
Kinderen die in hun zwembroek bovenop de Laarbrug bij Aarle-Rixtel zitten. Een schipper die op het Wilhelminakanaal onder de brug doorvoer, hield zijn hart vast. 'Er hoeft er maar één zijn evenwicht te verliezen', aldus de geschrokken schipper, die het tafereel filmde. Want het springen van bruggen lijkt de ultieme verkoeling in de zomer, maar het is levensgevaarlijk, aldus Rijkswaterstaat.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Rijkswaterstaat waarschuwt deze zomerse dagen voor zwemmen in rivieren en kanalen en het springen van bruggen, en noemt het 'levensgevaarlijk en bijna altijd verboden'.

Wachten op privacy instellingen...

Sterke stromingVolgens Rijkswaterstaat zijn er ieder jaar doden en gewonden te betreuren omdat mensen de rivieren en kanalen in springen voor een zwempartij. Er is sowieso kans op sterkte stroming, maar grote schepen die langs varen, vormen ook een gevaar. Ze hebben een zuigende werking en veroorzaken een sterke stroming en draaikolken.
Zelfs iemand die in ondiep water staat, kan meegetrokken worden met het terugtrekkende water. Zwemmers zijn daarnaast vanaf een schip nauwelijks te zien.
Boete van 140 euroGa je toch zwemmen in de vaarwegen van rivieren en kanalen, in de buurt van een brug, sluis en in en rond havens, dan riskeer je een boete van 140 euro. Hetzelfde geldt voor het springen van bruggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.