Christo in Oisterwijk? Raadhuis wordt ingepakt in Brabantse vlag

23 juli 2016 om 22:20 • Aangepast 21 november 2020 om 08:43
nl
Het is dat ze in Oisterwijk geen witte doeken gebruiken maar de Brabantse vlag anders zou je nog gaan denken dat de bekende inpakkunstenaar Christo er aan het werk is. Het oude raadhuis aan de Lind krijgt de komende weken een nieuwe stoffen buitenkant. Het raadhuis wordt letterlijk ingepakt in de Brabantse vlag.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Zaterdag begon een ploeg van vrijwilligers en vluchtelingen uit het azc in Oisterwijk aan het voorbereidende werk. Omdat het raadhuis in Oisterwijk een monumentenstatus heeft, mag er niet geboord of getimmerd worden in het pand. Daarom maken de vrijwilligers gebruik van een frame van houten staanders die in de grond worden verankerd. De staanders worden met staaldraad verstevigd en daarop zal later het stof worden aangebracht.

Wachten op privacy instellingen...

'Oisterwijk pakt je in' Het inpakken van het oude raadhuis is het hoogtepunt van een wekenlang cultureel festival in Oisterwijk waarin de Brabantse vlag centraal staat. "Het is letterlijk Oisterwijk pakt je in", aldus Carel Brands, een van de initiatiefnemers. Maar liefst duizend vierkante meter stof is er nodig om het historische pand helemaal te kunnen bedekken. Dat gebeurt vanaf woensdag.
Eerst is de werkploeg druk met het aanbrengen van het houten frame. Acht vluchtelingen uit het azc werken daarvoor samen met Sjaak van Herk en Albert Nooren, die de constructie bedachten. Anwar uit Syrie is een van de vrijwilligers van het azc die meehelpt. Hij werkte als biomedisch ingenieur voordat hij zijn land moest ontvluchten. 'Ik ben blij dat ik op deze manier kan laten zien dat we geen slechte mensen zijn. Door hier samen te werken ontstaat er verbroedering met de inwoners van Oisterwijk."

Wachten op privacy instellingen...

Opening op zaterdag 30 juliHet raadhuis is in de weken waarin het staat ingepakt gesloten voor gemeentelijke activiteiten en ook voor huwelijken. "Bruidsparen hebben daar al rekening mee gehouden, want vrijdag waren hier acht huwelijksvoltrekkingen'," weet Carel Brands.
Zaterdag 30 juli opent Martijn van Gruijthuijsen als plaatsvervanger van de commissaris van de Koning het ingepakte raadhuis in Oisterwijk. Het is daarna tot 14 augustus in zijn ingepakte staat te zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.