Video

Homoseksueel en asielzoeker: bij het COC in Eindhoven treffen ze elkaar

24 juli 2016 om 21:15
nl
In een poging om homoseksuele asielzoekers uit hun isolement te halen is het COC in Eindhoven begonnen met maandelijkse inloopmiddagen. De belangenorganisaties voor homoseksuelen en transgenders stelt haar ontmoetingscafe daarvoor elke laatste zondag van de maand open. De eerste 'Gay refugee walk-in' trok zondag meteen al veel geïnteresseerde asielzoekers. "Er is duidelijk veel behoefte aan", constateert Ton Diteweg.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Ilyas uit Rusland is een van de bezoekers. Hij zat in het azc in Maastricht voornamelijk tussen Syrische asielzoekers en dat was zijn geluk. "Omdat ik alleen was werd ik met rust gelaten, maar ik hoorde daar ook wel andere verhalen."
Daar kan ook Sheeba uit Oeganda over meepraten. "Als asielzoeker is het niet gemakkelijk om uit de kast te komen. Er is veel angst. Ik ben zelf ook een keer bedreigd. Ik heb zelfs aangifte moeten doen bij het COA."
Sociaal isolement is groterVolgens Ton Diteweg, voorzitter van het COC in Eindhoven, leidt dat in de meeste gevallen tot grote eenzaamheid. "Homoseksuele asielzoekers hebben vaak alle banden met familie en vrienden gebroken voordat ze hier naartoe komen. Omdat ze in een azc ook niet geaccepteerd worden, zitten ze in een sociaal isolement, veel meer dan andere asielzoekers."
Het COC is in maart al begonnen met een maatjesproject, dat Nederlanders en asielzoekers aan elkaar koppelt voor sociale activiteiten. Ze gaan samen de stad in, drinken een kop koffie, dat soort gewone dingen."
'Mogelijkheid om elkaar te ontmoeten'Met de ontmoetingsmiddagen hebben homoseksuele asielzoekers nu ook een mogelijkheid om elkaar te ontmoeten. "Ik ben daar heel blij mee", zegt Ilyas. "Het is gezellig, ik heb hier al veel mensen leren kennen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.