Bijzonder: ravenkoppel broedt spontaan in Oisterwijkse Bossen

25 juli 2016 om 13:31 • Aangepast 21 november 2020 om 08:42
nl
De raaf is terug in Oisterwijk. De zwarte aasetende vogel is gezien in de Oisterwijkse Bossen. Een koppeltje heeft er twee jongen grootgebracht. Volgens Natuurmonementen gaat het om het eerste spontane broedgeval in Brabant. De vogels zijn een zeldzaamheid en kwamen alleen voor op de Hoge Veluwe en op de Maashorst bij Uden.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

In die natuurgebieden gaat het om uitgezette raven. Dat er spontaan een koppeltje nestelde in de Oisterwijkse Bossen is daarom extra speciaal.
Dode dierenEen van de redenen waarom de raaf is gaan broeden in Oisterwijk zijn de dode dieren die in het bos liggen. Natuurmonumenten laat namelijk steeds vaker kadavers liggen.
Peter Voorn, ecoloog bij Natuurmonumenten, wist een paar maanden geleden al dat de raaf gearriveerd was in Midden-Brabant. "Al in maart hoorde ik boven Groot Speijck in Oisterwijk het kenmerkende zware 'prohk prohk' van een raaf, die in lange vluchten boven het bos leek te patrouilleren", vertelt de ecoloog.
Een paar weken later hoorde Voorn de raaf weer, maar daarna liet hij zich niet meer horen. Tot collega Luc Roosen onlangs in een hoge spar twee jonge raven zag zitten met een ouder die druk rondvloog.

Wachten op privacy instellingen...

Ideaal leefgebiedDe Oisterwijkse Bossen zijn door hun uitgestrektheid en de afwisseling tussen bos en heide het ideale leefgebied voor de vogel. "De raaf is gek op deze combinatie. Zo zitten ze zelf beschut en hebben ze zicht op reeën, konijnen en ander wild", legt Voorn uit.
"Ze eten alles, ook zaden en vruchten, maar hun voorkeur gaat uit naar eiwitrijk dierlijk voedsel. Daarom zie je ze vaak bij dode reeën en andere kadavers."
Slimme vogel met negatief imagoDe wilde raaf komt zo weinig voor in Nederland, omdat de mens hem flink bestreed. Door zijn zwarte kleur en voorkeur voor kadavers, werd hij geassocieerd met de dood en onheil. In 1944 was de raaf in Nederland volledig verdwenen, tot hij in 1976 weer opnieuw werd geïntroduceerd.
"Het is jammer dat de raaf zo'n negatief imago heeft gehad, want het is een intelligent dier. Hij imiteert geluiden en onthoudt met gemak tientallen plekken waar hij eten heeft verstopt. En hij werkt samen. Zo geeft hij roofdieren een seintje als hij een gewond dier ziet. Zodra het roofdier klaar is met zijn prooi, kan de raaf het aas opeten dat is overgebleven", weet de ecoloog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.