Ruim drie miljoen voor restauratie Brabants erfgoed

25 juli 2016 om 16:14
nl
De provincie investeert het komende jaar ruim drie miljoen euro in cultureel erfgoed. Het grootste deel van het geld wordt besteed aan de restauratie van rijksmonumenten. Kamp Vught en de vier Brabantse topmonumenten krijgen het meeste geld: de Grote Kerk in Breda, Kasteel Heeswijk, de Sint-Jan in Den Bosch en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Zij krijgen komend jaar ieder zestigduizend euro voor onderhoud.
Profielfoto van Meeuwsen Marrie
Geschreven door
Meeuwsen Marrie

Naast de monumenten gaat er nog 93.000 euro naar het onderhoud van molens en het eco-archeologisch onderzoek in Brabant kan rekenen op 85.000 euro.
De helft van de 3.3 miljoen euro komt uit Den Haag, de andere helft is van de provincie zelf.  Gedeputeerde Henri Swinkels is blij dat het rijk bijdraagt, maar het bedrag is te weinig om alle rijksmonumenten in Brabant aan te pakken.
Te weinig geld uit Den Haag"Het gaat over rijksmonumenten, maar het rijk steekt er steeds minder geld in. Dan komt het dus bij de provincies en gemeentes te liggen. Wij pikken het voor een deel op, omdat we het erfgoed heel erg belangrijk vinden. Brabant is bezaaid met erfgoed van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens." aldus Swinkels.
De provinciebestuurder vindt dat de verhalen die bij het erfgoed horen belangrijk zijn en Brabanders verbindt met elkaar. "Dat verleden willen we zichtbaar maken en houden. Dat doen we door erfgoed te behouden en waar nodig te beschermen", aldus Swinkels.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.