18 jaar cel voor moord op Gintas Macionis, chauffeur krijgt 9 jaar

26 juli 2016 om 15:47
nl
De man die Gintas Macionis doodschoot op de oprit van zijn huis in Huijbergen moet van de rechter 18 jaar de gevangenis in. Twee handlangers hebben dezelfde straf gekregen. De chauffeur die op de uitkijk stond krijgt 9 jaar celstraf.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Volgens de rechtbank is het zeker dat de schutter en de twee medeplegers in februari 2014 naar het voormalig vakantiepark in Huijbergen reden om Macionis door zijn hoofd te schieten. De rechter noemt het een koelbloedige liquidatie, die betaald werd met geld en drugs.
Uitwissen van sporenDe twee handlangers hadden bij de afrekening een coördinerende rol, vindt de rechter. Zo hebben zij het park voorverkend, werd het huis van één van hen als uitvalsbasis gebruikt en werden instructies aan de schutter doorgegven. Ook wiste dit duo de sporen uit.
Het plan om de 37-jarige Litouwer, die zelf ook in het criminele circuit verkeerde, te vermoorden, is volgens de rechter goed voorbereid. "Bij het bepalen van de strafmaat laat de rechtbank het doelbewuste plan en de kille uitvoering van de moord meewegen", schrijft de rechtbank in een verklaring.
Eisen van Openbaar MinisterieDe chauffeur, die tevens in Duitsland een belastende verklaring aflegde bij de politie, moet dus 9 jaar de cel in. Eerder eiste de officier van justitie tegen hem 18 jaar cel.
Tegen de schutter werd 19 jaar geëist. De twee medeverdachten moesten wat het Openbaar Ministerie betreft 18 jaar de cel in.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.