F-16-monument op rotonde Volkel komt er, ondanks protest

26 juli 2016 om 16:27
nl
Rond half september komt een F-16 op de rotonde voor vliegbasis Volkel te staan. De vergunning voor het monument is verleend. “Er zijn geen bezwaren binnengekomen en dus is de vergunning onherroepelijk”, laat de gemeente Uden dinsdag weten
Profielfoto van Langenhuijsen Ellen
Geschreven door
Langenhuijsen Ellen

Het toestel kwam begin dit jaar al als bouwpakket van vliegbasis Woensdrecht naar Volkel. Het monument is een langgekoesterde wens van de Dorpsraad Volkel. De Dorpsraad wil met het monument hun trots op de vliegbasis laten zien.
ZIE OOK: F-16 als bouwpakket naar Volkel waar hij als monument in elkaar wordt gezet
Jarenlange strijdMaar niet iedereen is blij met het besluit van de gemeente om een vergunning te verlenen. Theo van den Heuvel, woordvoerder van Atoomvrijstaat, voert al jaren actie tegen de aanwezigheid van kernkoppen op Vliegbasis Volkel. Van den Heuvel vindt de plaatsing van het toestel onder meer te duur, onveilig, pedagogisch onjuist en oorlogsverheerlijkend.
Volgens de woordvoerder zou het vliegtuig pas volgend jaar worden geplaatst. Ook kan er nog wel degelijk bezwaar worden aangetekend, zo meent hij. Van den Heuvel was juist van plan volgende week dinsdag met zijn advocaat een internationaal platform tegen het plan op te richten.
De gemeente Uden laat dinsdag echter weten dat de vergunning onherroepelijk is omdat er tijdens de bezwaarperiode geen klachten zijn binnengekomen. "Bovendien zijn wij voor de bezwaarprocedure nog met meneer Van den Heuvel in gesprek gegaan, hij was dus op de hoogte van het verlenen van de vergunning", aldus de gemeente
ZIE OOK: F-16 op rotonde in Volkel, toestemming van Amerikaans ministerie van Defensie
Waarschuwing voor gemeenteDaarmee is het voor Van den Heuvel nog niet klaar. Hij wil desnoods 'tot aan het Europese hof toe' alles in het werk stellen om het project tegen te houden. Van den Heuvel waarschuwt de gemeente Uden, waar Volkel onder valt, voor een hete herfst. Hij gaat ook opheldering vragen bij de provincie, die volgens hem ook nog een stem in het kapittel heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.