Provincies en gemeenten willen weten wat er precies in giftreinen zit

26 juli 2016 om 17:48
nl
De provincies Noord-Brabant, Limburg en een aantal gemeenten willen weten hoeveel giftreinen over de Brabantroute rijden en welke stoffen ze precies vervoeren. Ze vragen dat in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De twee provincies en de steden Breda, Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Deurne, Helmond en Venlo willen weten waar ze zich op moeten voorbereiden als zich een calamiteit met een giftrein voordoet.
ZIE OOK: Extra beveiligingsmaatregelen op spoor Brabantroute
Gevaren onbekendDe brief is een reactie op het bericht van het ministerie dat 'de risicoplafonds' op het spoor worden overschreden. Door onjuiste registratie van gevaarlijke stoffen op emplacementen zou nog steeds niet bekend zijn om welke stoffen en gevaren het precies gaat.
De briefopstellers willen met Dijksma om de tafel om maatregelen te nemen die de Brabantroute 'robuust en veiliger' maken.
ZIE OOK: Veel te veel giftreinen maar vooraf controleren mag niet: 'Wet werkt niet als verwacht'
Ramp in WetterenIn mei 2013 ging het in het Belgische Wetteren, bij Gent, mis met een giftrein. De trein met zeven wagons ontspoorde en vloog in brand. Daardoor kwamen giftige stoffen met het bluswater in de riolering en het grondwater terecht.
Sindsdien staat vergroting van de veiligheid op het spoor vooral bij de betrokken gemeenten hoog op de agenda.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.