Video

Extra geld voor kleine dorpen blijkt groot succes

26 juli 2016 om 20:45
nl
Dorpen in Brabant moeten alle zeilen bijzetten om leefbaar te blijven. Ze zitten in een vicieuze cirkel van versnelde vergrijzing door jeugd die naar de grote stad trekt en een dalend voorzieningenniveau, omdat er te weinig gebruikers zijn.
Profielfoto van Peter Juda / Imke van de Laar
Geschreven door
Peter Juda / Imke van de Laar

De provincie heeft daarom geld beschikbaar gesteld voor projecten die te klein zijn voor gemeentelijke steun en te groot voor particulier initiatief. Kortom leuke dingen voor wijk of buurt, die net tussen wal en schip vallen.
Massaal gebruik subsidiepotjeIedereen kon een verzoek indienen voor een klein project dat aan de leefbaarheid van zijn dorp of wijk bijdraagt.
Er zat vierhonderdduizend euro in het potje, maar dat is zo goed als vergeven aan zo'n honderd projecten. Met dit geld zijn onder meer dorpspleinen opgeknapt, ontmoetingsruimtes gebouwd en speeltuinen aangelegd. De aanvragers moesten zelf voor de helft van het benodigde bedrag zorgen. Per project werd er door de provincie maximaal vijfduizend euro bijgelegd.
Kabelbaan Genderen.Een van de initiatieven die met subsidie van de provincie van de grond is gekomen, is een kabelbaan in Genderen. In het kleine dorp is wel een speeltuin, maar die vinden de meeste kinderen behoorlijk saai. Een meisje dat ondersteboven aan het kukelrek hangt vertelt: "Er is wel een glijbaan en een schommel, maar wij wilden heel graag een kabelbaan."
Die gloednieuwe kabelbaan is niet alleen leuk, maar ook belangrijk voor de leefbaarheid in het dorp. Want verschillende kinderen gingen liever in een ander dorp spelen, waar wel een kabelbaan was. Joop Lankhaar, een van de initiatiefnemers: "Als je niks doet in zo'n klein dorp dan vedwijnen de kinderen. Dan loopt het dorp leeg. Het is belangrijk om het hier leefbaar te houden en de kinderen in het dorp te houden. Dan blijven ze als ze groter worden ook."  
De provincie heeft meebetaald aan de kabelbaan in Genderen. En het is een succes, de kinderen staan in de rij om naar beneden te mogen roetsjen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.