Video

Moeder van baby met hersenletsel door hard schudden: 'Voor mijn ex is geen straf hoog genoeg'

28 juli 2016 om 02:38
nl
Een spannende dag donderdag voor Lieke uit Den Bosch. Want dan doet de rechter uitspraak in de hoger beroep zaak tegen haar ex-vriend uit het Utrechtse Veenendaal. Op 24 augustus 2010 mishandelde hij hun vijf maanden oude baby zo ernstig dat het jongetje hersenletsel opliep. Aan Omroep Brabant vertelt ze voor het eerst haar verhaal.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Lieke denkt er nog dagelijks aan terug: zes jaar geleden liet ze haar zoontje achter bij zijn vader. Niets vermoedend ging ze aan het werk. Maar toen kwam er plotseling een telefoontje dat er iets helemaal mis was.
In het ziekenhuis kreeg ze de schrik van haar leven. "Ik zag daar niet meer mijn zoontje zoals ik hem 's morgens had achtergelaten. Braken, verlammingen, dat soort dingen. Het blijft op mijn netvlies staan."
Shaken baby syndroomDe artsen denken vrijwel meteen aan kindermishandeling. Ze leggen Lieke uit dat haar zoontje het 'shaken baby syndroom' heeft. "Dat betekent dat mijn zoontje hard door elkaar geschud is met een bloeding in zijn hersenen tot gevolg. Toen ik dat hoorde stond mijn leven stil."
Omdat Lieke zelf aan het werk was die dag en een kerngezonde zoon had achtergelaten, ligt de verdenking van de mishandeling al snel bij haar vriend. Maar hij ontkende er iets mee te maken te hebben.
Lieke vond dat moeilijk te geloven want hij had ook haar eerder mishandeld. "Ik had alleen nooit gedacht dat hij zijn eigen vlees en bloed iets zou aandoen. Anders had ik mijn zoontje natuurlijk nooit met hem alleen gelaten."
Gestalkt en bedreigdEen paar weken laten geeft haar vriend toe dat hij zijn kind door elkaar heeft geschud. Ze grijpt alle moed bij elkaar en doet aangifte van huiselijk geweld. "Met alle gevolgen van dien", blikt ze terug. "Ik ben daarna gestalkt en met de dood bedreigd." De zaak komt uiteindelijk voor de rechter. Justitie eist drie jaar cel maar de rechter beslist in 2012 dat één jaar voldoende is. Een uitspraak waar beide partijen niet mee akkoord gaan, dus sleept de zaak zich voort.
Ondertussen heeft de ex van Lieke wel een omgangsregeling met hun zoon. "Onder toezicht mag hij onze zoon twee keer per maand zien. Hij heeft dat recht maar het is heel pijnlijk voor mij want ik heb geen vertrouwen meer in hem."
Geen volledig herstelHaar inmiddels zes jaar oude zoon zal nooit helemaal herstellen van de mishandeling. "Hij heeft onder meer een gezichtsveldbeschadiging en een ontwikkelingsachterstand. En verder moet de toekomst uitwijzen wat voor schade hij nog meer heeft opgelopen."
Lieke wil haar verhaal delen om anderen vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, te waarschuwen. "Als je mishandeld wordt door je man of vriend: zoek hulp. Want ook je kinderen lopen gevaar."
Het OM eist tegen de Veenendaler in hoger beroep 36 maanden cel waarvan zes voorwaardelijk. Donderdag doet het hof uitspraak. Voor Lieke is geen straf te hoog: "Het heeft zo'n impact op je leven. Al krijgt hij tien of twintig jaar: het doet niets af aan het trauma en de schade die mijn zoontje heeft opgelopen."
Lieke is niet de echte naam van de moeder van het jongetje.






App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.