Video

Nog geen uitspraak in rechtszaak door elkaar schudden baby: onderzoek nodig

28 juli 2016 om 12:42 • Aangepast 21 november 2020 om 08:38
nl
Het gerechtshof in Den Bosch heeft donderdag geen uitspraak gedaan in de zaak van het door elkaar schudden van een baby in 2010. De vader uit het Utrechtse Veenendaal stond daarvoor terecht. Volgens het hof is er nader onderzoek nodig.
Profielfoto van Zerrouk Youssef
Geschreven door
Zerrouk Youssef

Het hof wil nog twee forensisch deskundigen horen, omdat onduidelijk is wanneer het jonge slachtoffertje gewond raakte. De verdachte belde zelf 112 en gaf symptomen door. De baby zou onder meer nergens op reageren, suf zijn en niet meer willen eten. De ambulancemedewerker constateerde vervolgens geen bijzonderheden en zei dat het kind alert was.
Wanneer uitspraak onbekendIn het ziekenhuis op de Spoedeisende Hulp zag de arts dat de symptomen weer overeen kwamen met de lezing van de verdachte. Die onduidelijkheid moet worden uitgezocht, zo zegt het hof. Daarom volgt pas later een uitspraak. Wanneer dat zal zijn, is vooralsnog niet bekend.

Wachten op privacy instellingen...

Shaken baby syndromeDe baby heeft ernstige hersenschade opgelopen: het zogeheten shaken baby syndrome. Hij is zo hard geschud dat hij een bloeding in de hersenen opliep.
In 2012 bepaalde de rechtbank in Den Bosch dat de man een jaar de cel in moest. Justitie was het niet eens met de uitspraak en ging in hoger beroep. De eis van het OM was destijds drie jaar.
'Geen straf te hoog'De advocaat-generaal eiste opnieuw drie jaar cel waarvan zes maanden voorwaardelijk. Voor moeder Lieke - niet haar echte naam - uit Den Bosch is geen straf te hoog: "Het heeft zo'n impact op je leven. Al krijgt hij tien of twintig jaar: het doet niets af aan het trauma en de schade die mijn zoontje heeft opgelopen", zei ze eerder tegen Omroep Brabant.
Haar inmiddels zes jaar oude zoon zal nooit helemaal herstellen van de mishandeling. "Hij heeft onder meer een gezichtsveldbeschadiging en een ontwikkelingsachterstand. En verder moet de toekomst uitwijzen wat voor schade hij nog meer heeft opgelopen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.