Video

Dansend stel verdwijnt uit de kelder van basiliek in Oudenbosch

28 juli 2016 om 11:33
nl
De kelders van de basiliek in Oudenbosch worden weer in oorspronkelijke staat teruggebracht. Jarenlang zijn de kelders als opslagplaats gebruikt voor onder meer aardappelen. Ook was er een jongerensoos. De gewelven dragen die sporen nog. Het is een allegaartje aan kleuren. Ook staat er een grote schildering van een dansend stel.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Maar de verf is afgebladderd, andere delen zijn weer gepleisterd en geverfd in felle kleuren. Alles wat er niet thuis hoort, ook leidingen, halen bouwvakkers weg. Daarna blijven alleen de oorspronkelijke bakstenen muren over.
Kopie Vaticaanse kerkHet kerkbestuur wil de kelder gebruiken als tentoonstellingsruimte en informatiecentrum. De basiliek van Oudenbosch dateert uit de negentiende eeuw. Hij is gebouwd tussen 1865 en 1880 en is een (kleinere) kopie van de Sint Pieter in Rome en de Sint Jan van Lateranen. In 2008 trouwde Frans Bauer er en in 2012 vierde de kerk dat het een eeuw eerder tot basiliek werd verheven.
Een deel van de kelder wordt al gebruikt door de kerk. Die kelder is ook geopend voor publiek. Er zit een winkel met expositieruimte. Die is deels in oorspronkelijke staat. Om toegang mogelijk te maken naar de andere kelders wordt er een muur opengebroken. De werkzaamheden duren enkele maanden en eind dit jaar hopen ze alles afgerond te hebben.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.