Video

Schoothondje Puk bijna doodgebeten door stafford: 'Ik dacht dat hij in mijn armen ging sterven'

28 juli 2016 om 16:56
nl
Ze zou donderdag met haar gezin naar Zuid-Frankrijk vertrekken voor een zonnige vakantie. Maar de Helmondse Suzan Cetin zit thuis, onder omstandigheden die heel wat minder prettig zijn: "Mijn hondje is zwaargewond, mijn dochter getraumatiseerd."
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

Dinsdagavond werd schoothondje Puk gegrepen door een Amerikaanse stafford. Die brak dwars door een hek van een hondenlosloopgebied. En daarmee is de gemeente verantwoordelijk, stelt Suzan: "Als dat hek stevig was geweest, had die stafford Puk niet kunnen pakken. Straks gebeurt zoiets met een kind!"
Suzan Cetin vertelt haar verhaal met horten en stoten. "Ja, sorry hoor. Ik ben ook zo ontzettend verdrietig en kwaad."
'Dat beest greep onze Puk'Dinsdagavond na etenstijd wandelt Suzan met haar vader, haar man en hun 6-jarige dochter richting de Helmondse Kasteeltuin. Hondje Puk loopt ook mee, aangelijnd. Suzans dochter houdt het riempje van de shih-tzu vast. Al keuvelend nadert het gezelschap het omheinde hondenlosloopgebied aan de Engelseweg.
"Ik zag daar twee Amerikaanse staffords ravotten, maar stond daar verder niet bij stil. Ze zaten tenslotte achter een hek." Op het moment dat Suzans dochter met het kleine hondje Puk voorbij dat hek loopt,  krijgt één van de staffords het op de heupen. "Die hond ramde twee keer keihard tegen dat hek. Het hek kwam omhoog en dat beest greep onze Puk."
Gillende dochter, overal bloedWat dan volgt is een scène uit een horrorflilm. "Die grote hond bleef een paar minuten schudden met Puk in z'n bek. Mijn dochtertje gilde en overal was bloed." Een omwonende komt volgens Suzan met een mes naar buiten gestormd. "Hij zag dat die stafford iets in zijn bek had en dacht dat het een kindje was."
Het mes hoeft er gelukkig niet aan te pas te komen, want na flink schoppen en slaan van omstanders laat de stafford los. "Ik ben meteen bovenop Puk gedoken en zag dat hij een gat van zo'n vijf centimeter had in zijn buik. Ik dacht dat hij zou sterven in mijn armen."
Dat gebeurt niet. Maar of hondje Puk het gaat overleven, is nog de vraag. Een dierenarts maakte de buik van het beestje open om de ingewanden te spoelen. Of dat voldoende is, moet nog blijken. "Puk is nog bij de dierenarts. 's Ochtends worden we steeds gebeld of hij de nacht is doorgekomen. Twee keer per dag mogen we even bij hem kijken."
Niet boos op eigenaar hond, wel op gemeente HelmondSuzan heeft al contact gehad met de eigenaar van de hond. Die was er zelf niet bij toen de stafford aanviel, zijn honden werden door een vriend uitgelaten. "Het spijt hem heel erg. Ik heb daar nu niet zo heel veel aan. Ik denk ook dat honden die zo agressief zijn misschien een muilkorf moeten dragen. Maar ik ben niet boos op de eigenaar."
Wel is de Helmondse kwaad op de gemeente. "Als die stafford buiten het losloopgebied aan de lijn had gelopen, had dit ook kunnen gebeuren. Dat kreeg ik van de gemeente te horen. Ze wuiven alles weg. Maar dat hek is niet stevig genoeg."
'Straks wordt een kind gegrepen'Ondertussen wordt Suzans jonge dochter 's nachts verdrietig wakker. "Mama, het is mijn schuld. Dat denkt ze, omdat zij de riem vasthield." Suzan vervolgt: "Het heeft ons inmiddels 1500 euro gekost. Het lijkt erop dat we dat zelf moeten betalen. En dan heb ik het nog niet eens over de vakantie die we mislopen, want we laten Puk hier niet zo zwaargewond achter."  
Maar dat is niet de belangrijkste reden dat Suzan zo boos is op de gemeente. "Ons leed is geleden. Maar ik moet er niet aan denken dat volgende week zoiets weer gebeurt. Dat er weer een hondje op deze manier gegrepen wordt of een kind. Dat moet de gemeente voorkomen."
Gemeente doet onderzoek naar agressieve hond"We betreuren dit incident en snappen dat de impact op de betrokkenen groot is." Dat laat een woordvoerder van de gemeente Helmond weten. Ook geeft zij aan dat loco-burgermeester Erik de Vries donderdagmiddag contact heeft gezocht met het gezin van Suzan Cetin.
De gemeente doet onderzoek naar het gedrag van de Stafford die aggresief werd en schoothondje Puk ernstig toetakelde. "Dat onderzoek loopt. We kunnen de eigenaar zo nodig opleggen dat zijn hond verplicht aangelijnd moet worden of een muilkorf moet dragen." Ook gaat de gemeente het hek bekijken waar de Stafford onder door kon komen. "Als het nodig is, gaan we dat repareren."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.