'Het regent gedumpte kittens', dierenarts luidt de noodklok

28 juli 2016 om 19:04 • Aangepast 21 november 2020 om 08:37
nl
“Het dumpen van kleine kittens moet echt stoppen. Het loopt uit de klauwen.” Een dierenarts van Dierenkliniek Den Herd in Tilburg is het zat dat er deze zomer zo veel jonge katten gedumpt worden en luidt de noodklok. “Er moeten maatregelen genomen worden: de katjes steriel maken en chippen.”
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

“Het regent echt gedumpte, tamme kittens op het moment. Er worden altijd wel veel dieren gedumpt, maar het is nu wel heel extreem. Ze worden als een stuk vuil behandeld”, vertelt ze. Volgens haar zitten de opvangplekken dan ook vol. “Er is gewoon echt nergens plek meer.”

Wachten op privacy instellingen...

'Zoeken in bosjes'Bovendien zijn ook niet genoeg vrijwilligers om voor de diertjes te zorgen. “De dame die dat nu vrijwillig doet is elke dag zo druk bezig om bosjes en zo af te zoeken naar gedumpte kittens. Ze raakt er bijna overspannen door, zo druk is het!”
Op de Facebookpagine Zwerfkat Regio Tilburg worden sinds het begin van de zomer foto’s geplaatst van alle afgedankte dieren. Tientallen posts komen de afgelopen week voorbij met foto’s van de schattige kleine diertjes.
'Oudere gedumpte kittens'Het dumpen van kittens is iets van elk seizoen. Opvallend is wel dat het hier gaat om tamme kittens, van een paar weken oud. Die zijn dus al gesocialiseerd en aan mensen gewend. Normaal zijn gedumpte katjes slechts een paar dagen oud.
Dat juist deze wat oudere kittens in zomer worden gedumpt, kan volgens experts komen vanwege de vakantieperiode. Mensen zouden bijvoorbeeld eerst wel geprobeerd hebben om de kittens te verkopen, maar toen dat niet lukte en hun eigen vakantie steeds dichterbij kwam, werd dumpen als laatste optie gebruikt.
Chippen en steriliseren De oplossing voor dit probleem zou niet moeilijk hoeven zijn. “Maak het verplicht dat alle katten, ook de kittens worden gechipt. En steriliseer ze. Dat doen ze in België ook en werkt prima”, is haar voorstel.
Dat is misschien lastig te handhaven. “Maar als mensen nu gewoon melden dat er nestjes zijn, of een moederkat kittens verwacht, dan kunnen we dit probleem oplossen.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.