Opgepast! Langs de A58 zitten tientallen ooievaars

1 augustus 2016 om 21:58 • Aangepast 21 november 2020 om 08:32
nl
Even lekker naar het zonnige zuiden. Het is druk in de lucht. Een hoop Brabanders gaan momenteel op vakantie naar de zon, een hoop vogels ook. Door Brabant zijn grote groepen ooievaars zich aan het verzamelen om te beginnen aan hun jaarlijkse trek.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Langs de A58 bij Tilburg richting Hilvarenbeek werden er al ongeveer dertig gespot. De ooievaars verzamelen zich, om met grote groepen richting het zuiden te vliegen om te overwinteren. De ooievaarstrek begint normaliter rond eind augustus of begin september.

Wachten op privacy instellingen...

Vroeg klaar met opvoedenDat de dieren nu wat vroeger verzamelen komt doordat het broedseizoen ook eerder is begonnen, weet boswachter Frans Kapteijns. “Daardoor zijn ze nu al klaar met het opvoeden van hun jongeren en zijn ze gestart met verzamelen.”
Hoe lang het duurt voordat de ooievaars ook daadwerkelijk naar het zuiden vliegen is altijd een raadsel, zegt Kapteijns. “Dat is heel lastig te zeggen. Als hier veel voedsel blijft, blijven de ooievaars ook nog wel even hangen, het is dan onzin om te gaan. Daarnaast ligt het er ook aan hoe de situatie in het zuiden is”, zegt Kapteijns.
Goed opletten dus, de komende weken. Het kan zomaar zijn dat er tientallen ooievaars verzameld zijn, het kan ook zijn dat er een enorme groep over komt vliegen. “Hoe groot die groep is kan sterk varieren”, zegt Kapteijns. “Soms zie je er veertig, soms zie je er tachtig.” Het komt soms ook voor dat de vogels in groepen van meer dan honderd ooievaars vliegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!