Veel Brabanders vissen achter het net bij de verdeling van geld door het Fonds Podiumkunsten

2 augustus 2016 om 14:29
nl
Matzer, een van de vooraanstaande Brabantse theatergezelschappen, is dinsdag buiten de boot gevallen bij de verdeling van landelijke subsidies. Het Fonds Podiumkunsten maakte dinsdagmorgen bekend hoe bijna dertig miljoen rijkssubsidie voor de komende vier jaar is verdeeld.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Volgens het fonds verdient Matzer subsidie maar is er gewoon te weinig geld om alle als goed beoordeelde plannen te honoreren. Het scheelt Matzer 350.000 euro, bijna de helft van de totale omzet.
Ook het Tilburgse dansgezelschap TRASH valt bij het Fonds podiumkunsten buiten de boot. De Tilburgse dansers hadden om ruim een ton gevraagd. Het fonds wijst de aanvraag af omdat het de plannen van TRASH niet goed genoeg vindt. De dansers van Panama Pictures in Den Bosch krijgen wel wel een positieve bepoordeling en voor het eerst geld (200.000) van het Fonds Podiumkunsten.
Wel geld voor De Stilte Muziekfestival November Music (125.000 euro), Theaterfestival Boulevard (300.000), dansgezelschap De Stilte (ruim 500.000) én het Tromp Muziekfestival in Eindhoven (30.000) krijgen voor de komende vier jaar wel subsidie van het Fonds Podiumkunsten.
Het Fonds had dit jaar bijna dertig miljoen aan rijksgeld te verdelen als meerjarige subsidies. Dat betekent dat de gezelschappen die door de beoordeling komen voor vier jaar op subsidie kunnen rekenen. Om alle aanvragen te honoreren had het fonds zestig miljoen euro nodig gehad. Bij de bezuinigingen vier jaar geleden heeft het Fonds Podiumkunsten ongeveer eenderde van het totale budget in moeten leveren.
Minder naar BrabantDoor de beslissingen die het Fonds podiumkunsten heeft genomen, gaat er ook nu weer minder rijksgeld naar Brabant. Een groot aantal Brabantse organisaties die voor het eerst bij het fonds aanklopte, is ook nog eens afgewezen. Dan gaat het bijvoorbeeld om festival Cement, Circo Circolo, jeugdtheatergezelschap Het Paard dat Vliegt uit Eindhoven, het renaissancekoor Capella Pratensis uit Den Bosch, theatergezelschap Afslag Eindhoven en de dansgezelschappen United Cowboys (Eindhoven) en Vloeistof (Tilburg).
Artistiek leider Madeleine Matzer is aangeslagen door de beslissing van het Fonds Podiumkunsten. "Het is frustrerend omdat onze plannen wel positief zijn beoordeeld en er toch geen geld komt." Hoe zij de klap op gaat vangen, weet ze nog niet. "Ik had gehoopt vandaag een fles champagne open te kunnen maken; nu zit ik in de rouw."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.