Brabantse kunstinstellingen willen meer geld

3 augustus 2016 om 18:39
nl
De Kunst van Brabant vraagt de provincie én de Brabantse gemeenten meer geld te investeren in kunst. De organisatie van Brabantse kunstinstellingen komt met de oproep na de rij afgewezen subsidieverzoeken bij het Fonds Podiumkunsten voor Brabantse organisaties. Het Fonds Podiumkunsten maakte dinsdag bekend hoe ongeveer dertig miljoen rijksgeld de komende vier jaar wordt verdeeld.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

De Kunst van Brabant schrijft: "We vragen provincie en gemeentes snel te bezien wat Brabant zelf nog kan herstellen via eigen Brabantse financiële inspanningen van provioncie en gemeenten samen".
Dertig miljoenHet Fonds Podiumkunsten had voor de komende jaren bijna dertig miljoen euro te verdelen; om alle aanvragen te honoreren, was bijna twee keer zo veel nodig geweest. Als gevolg daarvan viel bijvoorbeeld het Brabantse theatergezelschap Mazer buiten de boot. Volgens het fonds doet Matzer goed werk maar was er simpelweg niet genoeg geld.
Het totale bedrag dat het Fonds in Brabantse organisaties stopt, verandert ten opzichte van de vorige vier jaar niet heel erg. Maar een lange rij Brabantse instellingen die dit jaar voor het eerst bij het fonds aanklopte, is afgewezen. Vaak gaat het dan om gezelschappen die al lang bestaan en die hoopten op wat meer bestaanszekerheid en geld om nieuwe projecten op te sarten.
Het Paard dat VliegtIn die rij staan onder andere: jeugdtheatergezelschap Het Paard dat Vliegt, theatergezelschap Afslag Eindhoven, het renaissancekoor Capella Pratensis, circusfestival Ciroco Circolo, Festival Cement, dansgezelschap United Cowboys en de Tilburgse musicus Paul van Kemenade.
Volgens voorzitter Geert Overdam van De Kunst van Brabant zijn deze kleine gezelschappen vaak de organisaties waar culturele vernieuwing ontstaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.