Man die bruidsschat terug wil, moet meewerken aan scheiding

3 augustus 2016 om 15:39
nl
Een man uit Veldhoven moet van de rechtbank in Den Bosch meewerken aan de scheiding van zijn vrouw. De man wil dit alleen vrijwillig doen wanneer zijn vrouw de gouden sieraden die hij haar heeft gegeven, teruggeeft. Ook wil hij het bedrag van vierduizend euro dat hij haar schonk bij hun huwelijk terug.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De twee, afkomstig uit Irak, sloten twee jaar geleden een islamitisch huwelijk. Een jaar geleden gingen ze uit elkaar en vroeg de vrouw een scheiding aan.
De man betoogde dat een echtscheiding naar islamtisch recht alleen kan worden uitgesproken door een shariarechter. De rechtbank in Den Bosch is hiertoe volgens hem niet bevoegd.
'Onrechtmatige daad'De rechtbank oordeelde woensdag dat de rechter het huwelijk inderdaad niet kan ontbinden. De vraag of de man een ‘onrechtmatige daad pleegt ten opzichte van zijn vrouw’, kan de rechter volgens de rechtbank echter wel beantwoorden. En volgens de rechtbank is dat laatste het geval.
Als het huwelijk in stand blijft, wordt volgens de rechter inbreuk gedaan op de rechten en vrijheden van de vrouw. Het islamitisch huwelijk maakt het voor de vrouw namelijk niet mogelijk een nieuwe relatie aan te gaan.
EerwraakOok loopt de vrouw het risico om bij het aangaan van een nieuwe relatie blootgesteld te worden aan eerwraak en strafvervolging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.