Raad van State haalt streep door woonflats bij Wilhelminakanaal Oosterhout

3 augustus 2016 om 15:39
nl
Het plan voor de bouw van 227 nieuwe woningen op het fabrieksterrein van het voormalige PD Magnetics in Oosterhout is van de baan. De Raad van State in Den Haag heeft woensdag bepaald dat het huidige bestemmingsplan voor de Wilhelminahaven niet deugt en de gemeente met een alternatief moet komen.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad vindt net als omwonenden, dat de gemeente onvoldoende heeft gedaan tegen de verwachtte verkeersoverlast en windhinder door de hoge flatgebouwen.
Bewoners vrezen voor privacyEen deel van de nieuwe woningen zouden komen in een woontoren van ongeveer veertig meter hoog, vlakbij het Wilhelminakanaal. Dat zou volgens omwonenden allemaal veel te dicht op elkaar zijn gepland, zodat zij voor hun privacy en lichtinval vrezen.
Ook was er grote twijfel, ook in de Oosterhoutse gemeenteraad, over hinderlijke windstromen die zouden ontstaan door de Kanaaltoren in combinatie met de andere twee lagere flatgebouwen.
De Raad van State geeft de buurtbewoners op dit laatste punt gelijk.
Parkeer- en verkeershinderEen tweede heikel punt is de verwachte parkeeroverlast en verkeersdrukte op de Bredaseweg. Volgens de protesterende buurtbewoners loopt de verkeersafwikkeling ook op de Molenstraat nu al regelmatig vast.
De gemeente vindt dat verkeerstoename door de nieuwe wijk geen onaanvaardbare gevolgen heeft voor de doorstroming op de Bredaseweg. De Raad van State vindt dat onvoldoende onderbouwd.
De bouw van de nieuwe woonwijk was nog niet begonnen, ook al door de bezwaren tegen de eerste plannen. De gemeente moet nu een nieuw bestemmingsplan indienen, maar zegt daarbij vooral te focussen op verbeteringen –ook in de onderbouwing-  wat betreft de twee punten van kritiek.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.