Video

Beruchte hondenhandelaar uit Hapert verkoopt Hongaarse honden tegen regels in

4 augustus 2016 om 20:58
nl
Een beruchte hondenhandelaar uit Hapert overtreedt de regels die de gemeente Bladel stelt aan de handel in pups. Eerder zijn uit Hongarije geimporteerde honden al tijdelijk in beslag genomen door justitie. Nu verkoopt hij deze honden, terwijl hij ze van de gemeente eigenlijk niet zou mogen verkopen. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant.
Geschreven door

De honden werden in april in beslag genomen voor onderzoek. Ondanks boze reacties zijn de honden later teruggegeven aan de handelaar. Volgens de gemeenteregels mag hij wél honden houden in het pand waar hij zit, maar mag hij alleen honden verkopen die hij zelf gefokt heeft. Dat is niet het geval; er worden onder andere pups verkocht die uit Hongarije komen.
'Het leek een vrolijke hond'Het gaat ook om de pups die door justitie in beslag genomen zijn. Een Brabants stel kocht een van de pups, Rocky. Eerst was er vreugde om de nieuwe hond, later bleek dat het diertje fysiek niet in orde was en dat Rocky niet goed gesocialiseerd was. Een ingeschakelde hondentrainer schrok zich rot toen hij zag dat het dier hoorde bij de groep die in beslag was genomen.
Eerder werd al duidelijk dat de handelaar op grote schaal honden importeert uit Oost-Europa. Daar worden de pups gefokt op boerderijen om daarna naar Nederland gebracht te worden. Dierenartsen waarmee Omroep Brabant in 2015 sprak gaven al aan dat er veel mis is met die handel in honden. Paspoorten zijn niet in orde, hondjes zijn ziek en de omstandigheden waarin ze worden opgevoed zijn slecht.
ZIE OOK: Brabant spil in grootscheepse puppyhandel: dierenartsen spreken van maffiapraktijken
Verkoop waar het niet magAan de hand van Rocky’s chip kan de NVWA bevestigen dat het niet gaat om een Nederlandse hond. Uit het hondenpaspoort blijkt dat het diertje uit Hongarije komt en bij de tijdelijk in beslag genomen honden hoort. Destijds werd gezegd dat de honden terug naar Hongarije zouden gaan. De handelaar zelf bevestigt dat hij de Hongaarse honden verkoopt. Maar, vindt de handelaar, daar is niets mis mee. “Ik vecht al jaren met de gemeente over dit punt”, zegt hij. Volgens hem is het op zijn locatie toegestaan om te handelen in honden.
Dat is het ook, blijkt bij inspectie van het bestemmingsplan van de gemeente. Maar alleen als het gaat om ‘streekgebonden producten’, oftewel honden uit eigen fok.
Justitie kon honden niet houdenHet Functioneel Parket van justitie, dat onderzoek doet naar de handelaar, wil weinig zeggen over de zaak. De organisatie gaat niet over het bestemmingsplan, zegt zij. Gevraagd waarom de honden teruggegeven zijn aan de handelaar luidt het antwoord dat ‘de redenen voor beslaglegging waren vervallen’.
Daarmee wordt bedoeld dat het onderzoek van het gebit - om de leeftijd van de pups te bepalen - is afgerond. Daarnaast heeft de verzorging tijdens de beslaglegging ervoor gezorgd dat de dieren ziektevrij zijn. Verder liepen de kosten op tot bijna 100.000 euro en mócht de verdachte handelaar de honden dus wel houden in zijn zaak. Ze mogen alleen niet verkocht worden, terwijl nu blijkt dat de pups wel in de handel zijn.
Uitgebreide interviews, verhalen en reacties zijn te vinden op de speciale themasite: Puppy X: De tragiek van grootscheepse puppyhandel in Brabant. Bent u zelf bekend met een dergelijk verhaal en wilt u uw ervaringen delen? Dat kan door te mailen naar [email protected].

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.