Een politie-uniform past ons allemaal... maar dat mag zomaar niet

5 oktober 2017 om 16:06
nl
Broeken, jassen en poloshirts van de politie. Zo’n twintig kledingstukken werden gestolen uit een stomerij in Zevenbergen. Dat is zorgelijk, laat de politie weten. Zij willen de kledingstukken zo snel mogelijk opsporen en terughebben. Want boeven in een politie-uniform herken je niet als boef en dat is niet handig.
Profielfoto van Pepijn Nagtzaam
Geschreven door
Pepijn Nagtzaam

“We willen voorkomen dat criminelen de uniformen gebruiken om misdrijven mee te plegen, of dat ze zich voor gaan doen als nepagent”, zei politiewoordvoerder Esther Boot eerder. Dat is een reële angst, want in het verleden hebben criminelen al regelmatig gebruik gemaakt van politie-uniformen om bijvoorbeeld overvallen te plegen.

Zo herken je een nepagent
Een politiewoordvoerder van de korpsleiding zegt tegen Omroep Brabant dat burgers nepagenten áltijd kunnen herkennen omdat ze geen politielegitimatiebewijs bij zich hebben. Ook is het altijd mogelijk om 0900-8844 te bellen, het algemene politienummer. Daar kan men checken of de agent waarmee je te maken hebt een echte is.

Toch ging het eerder mis. De politiewoordvoerder merkt op dat het ook voorkomt dat kwaadwillenden politieuniformen namaken, of kleding dragen die lijkt op politiekleding. In een enkel geval gaat het om echte, gestolen uniformen. De afgelopen jaren had Brabant met onder andere onderstaande incidenten te maken met nepagenten.

26 mei 2016
Nepagenten overvallen een man uit Helmond. Rond half twaalf bellen ze aan op de Burgemeester van Houtlaan. Door het glas in de voordeur ziet de bewoner iemand in een politieuniform staan. Die man zegt ook dat hij politieagent is. Als de Helmonder de deur opent, vallen de nepagent en een handlanger meteen binnen. Ze mishandelen en beroven de bewoner.

29 mei 2015
Een 47-jarige Roosendaler loopt in Gilze een horecazaak binnen. Hij zegt dat hij van de politie is en draagt een politiejas. Iemand in de zaak vertrouwt het niet en belt de politie. Agenten hebben de man aangehouden en vastgezet.

Februari 2015
Tijdens de carnavalsoptocht in Prinsenbeek moet een 13-jarige jongen zijn carnavalskostuum inleveren bij de politie. Hij is verkleed als politieagent en draagt een echte politiejas, overhemd en pet. Het is een ‘oud’ uniform, dat hij had gekregen van een politieagent. De agent is aangesproken op zijn daad. 

Juli 2014
Drie mannen plegen een brute overval op een Bredaas echtpaar. Twee van hen zijn als agent verkleed. Ze dringen binnen in het huis van het echtpaar. Die deden de deur open, maar lieten het drietal niet binnen. Een van de overvallers trekt een pistool, een worsteling ontstaat. Uiteindelijk gaan de daders er alleen met een telefoon vandaan.

Februari 2014
Twee ‘politieagenten’ bellen aan bij een huis in Gilze. De bewoonster opent de deur voor de agenten, die zeggen dat ze een huiszoekingsbevel hebben. Plotseling dringen er nog twee mannen het huis binnen. Ze blijken overvallers te zijn. De vrouw en haar dochter worden onder schot gehouden. De daders nemen een kluis met een muntenverzameling en een doosje edelstenen mee. 

14 augustus 2013
Een stel nepagenten uit Etten-Leur en Lelystad krijgen 240 uur werkstraf. In 2010 delen de man en vrouw verkleed als agenten boetes uit op de snelweg A16 bij Breda. De 26-jarige vrouw was op dat moment agent in opleiding bij de Amsterdamse politie. Ze gebruiken het uniform en bonnenboekje van datzelfde korps. Ze is onmiddellijk geschorst en ontslagen. 

9 september 2011
Een postbode wordt op het Flight Forum in Eindhoven beroofd door een man die verkleed was als politieagent. De dader sprak de postbode aan omdat hij een brief wilde hebben. Die kreeg hij niet, waarna hij de brief uit de handen van de bezorger griste. De man vluchtte, het uniform werd later teruggevonden. 

29 december 2010
Een Bossche verkoper wordt opgelicht door nepagenten in Kaatsheuvel. De agenten vragen de verkoper, die messen en gereedschap verkoopt, om een vergunning. Toen hij die - volgens hen - niet had moest hij zijn koopwaar afstaan. Navraag bij de politie leert dat er géén agenten waren die bij die zaak betrokken waren, en dat het dus om nepagenten moest gaan. 

13 mei 2010
Gemaskerd en gehuld in politieuniformen hebben zeven overvallers een huis in Eindhoven overvallen. In dat huis woonden twee Indische juweliersfamilies. De zeven mannen waren gewapend. Daarna slaan ze ook nog toe in het Belgische Schoten.

Februari 2009
In Den Bosch houdt de politie twee als agent verklede mannen aan. De mannen droegen echte politie-uniformen, die niet zomaar te koop zijn. Twee (echte) agenten zagen de twee verklede mannen over de Parade lopen en pakten hen op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.