'Dit is onzin', ZLTO boos om afremmen intensieve veehouderij in Son en Breugel

4 augustus 2016 om 19:50
nl
"Dit is een veel te voorbarig besluit." De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) is absoluut niet te spreken over het besluit van de gemeente Son en Breugel om voorlopig geen vergunningen voor varkens- en pluimveehouderijen te behandelen. "Er is geen reden om dit acute besluit te nemen", vindt Maarten Leseman van ZLTO.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De gemeente nam het besluit aan de hand van een onderzoek van het RIVM. "Dat is echt onzin", zegt Leseman stellig. "De uitstoot van fijnstof bij pluimveehouderijen is echt maar iets verhoogd. En bij de veehouderijen is helemaal geen verband tussen uitstoot en ziektes als MRSA. Er is geen reden tot paniek."
ZLTO had dan ook graag gezien dat Son en Breugel even contact had opgenomen. "Ik ben echt verbaasd dat die behoefte er vanuit de gemeente niet was. Dat gaat echt in tegen de cultuur die er altijd is geweest."
Eén schaap over de dam?Son en Breugel is voorlopig de eerste gemeente die op basis van het rapport van het RIVM geen vergunningaanvragen in behandeling neemt. "Maar geldt straks niet dat als één schaap over de dam is, er straks meer volgen?", vraagt Leseman zich hardop af. "Daar zijn wij wel bang voor in ieder geval."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.