Video

Dankzij deze Brabanders kunnen arme kinderen in Rio nu gezond eten

6 augustus 2016 om 14:46
nl
Gewoon naar een fatsoenlijke school gaan en fatsoenlijk eten. Voor Brabantse kinderen heel gewoon, maar voor kinderen die opgroeien in de Braziliaanse favela's is dat zeker niet vanzelfsprekend.
Profielfoto van Spierts Twan
Geschreven door
Spierts Twan

Maar voor zo'n tachtig kinderen uit de sloppenwijk Mangueira, vlakbij het olympisch stadion in Rio de Janeiro, ziet de toekomst er nu wat beter uit. Met dank aan hulp uit Den Bosch en geld uit Breda.
Maar vier uur naar schoolHoe zit dat precies? "De scholen hier zijn zo slecht dat je óf 's ochtends, óf 's middags naar school gaat. Dus je hebt maar vier uur les", legt Tim van Dooren van de Bossche stichting More2Win uit. "De rest van de dag zouden de kinderen normaal op straat rondhangen. Maar in plaats daarvan komen ze naar Estrela de Favela toe, een naschoolse opvang."
In Estrela da Favela krijgen de kinderen bijles, kunnen ze sporten én vanaf nu ook fatsoenlijk lunchen. De opvang wilde graag maaltijden aan de kinderen aanbieden, maar daar er was geen geld voor een echte keuken. En dus ging Tim van Dooren in Nederland op zoek naar sponsoren die daarbij wilde helpen. Hij kwam uit bij de Bredase familie Ouborg, bekend van de broodroosters en keukenmachines van Princess.
Feest in de favelaEn dus was er vrijdag feest in de favela, want met dank aan Ouborg werd er een gloednieuwe keuken geopend. Die staat uiteraard vol met apparaten van het Bredase bedrijf (van hun merk Bourgini, om precies te zijn). En de Ouborgs betalen ook een jaar lang een professionele kok, die eten voor de kinderen gaat bereiden.
Op de opening kwamen behalve een gezelschap van Princess allerlei oud-topsporters en semi-BN'ers af. Zelfs premier Mark Rutte kwam een kijkje nemen. Maar het belangrijkste is de glimlach op het gezicht van de kindjes. Die smikkelen van de frietjes uit de nieuwe keuken. En pakken vol enthousiasme voor het eerst een hockeystick vast als ze een clinic krijgen van oud-olympiërs Teun de Nooijer, Kim Lammers en Tilburger Tim Jenniskens.
Veel fout tijdens de SpelenTim van Dooren ziet het met een glimlach op z'n gezicht gebeuren. "Er gaat heel veel fout rondom de Olympische Spelen. Iedereen kent de berichten daarover en die zijn allemaal waar. Maar er gebeuren ook goede dingen. En dat positieve stukje proberen wij groter te maken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.