'Wat een kick geeft dit!' Een week lang parachutespringen op Seppe

6 augustus 2016 om 18:51 • Aangepast 21 november 2020 om 08:27
nl
Zo'n 150 sprongen per dag en dat een week lang. Iedereen die gek genoeg is om uit een vliegtuig te springen kan daarvoor vanaf zaterdag terecht bij Seppe, ofwel Breda International Airport. Het is een feestje van de Eerste Nederlandse Parachutisten Club (ENPC), maar iedereen kan meespringen, getraind of ongetraind.
Profielfoto van Birgit Verhoeven
Geschreven door
Birgit Verhoeven

Om een week lang te springen weken ze voorheen uit naar Frankrijk, maar door omstandigheden ging dat niet door. "Bovendien hebben we een nieuw vliegtuig gekocht waar we heel trots op zijn", zegt Wytse Dijkstra van ENPC.
"Je ziet twee verschillende springers, mensen die voor het eerst springen in een tandemsprong, maar ook ervaren springers die het voor hun hobby of hun sport beoefenen."
Vrijgezellenfeest Springer Robin heeft over zijn overal een wit balletpakje aan met tutu. Hij gaat in augustus trouwen en is vandaag ontvoerd voor zijn vrijgezellenfeest. "Nu we zo aan het wachten zijn komen de zenuwen", zegt hij. Zijn vrienden staan samenzweerderig te gniffelen terwijl ze een blikje bier leegdrinken.
Ook Paul springt voor het eerst. Hij kreeg de sprong cadeau omdat hij afgestudeerd is. Hoewel hij een beetje benauwd staat te kijken zegt hij niet zenuwachtig te zijn. Zijn moeder is met hem mee en springt ook. "Ik heb heb zelf ook altijd gewild en nooit gedaan, dus nu is de kans."
[tweet:body:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/761852405940191233]
Te bewolktHet weer zit zaterdagochtend niet direct mee. "Als het zo bewolkt is en de bewolking zo laag hangt kunnen we niet springen. Maar het trekt zo vast open" zegt Wytse Dijkstra. En dat doet het. Het vliegtuig kan vertrekken naar de een plekje buiten Bosschenhoofd waar de springers landen. In een weiland naast een koeienstal.
Rond elf uur landen de eerste springers. Robins tutu wappert in de wind. "Top, helemaal geweldig, wat een kick geeft dit zeg! Het moment dat je je benen uit het vliegtuig gooit en je gaat naar beneden is geweldig!"
[tweet:body:https://twitter.com/BirgitVerhoeven/status/761855136360783872]
Ook Paul vond het fantastisch: "Ik zou nog wel een keer willen." En dat kan, want hoewel Paul nu op vakantie gaat, kan iedereen die wil wel tijd heeft nog een week lang uit het vliegtuig springen.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.