Boerendag in Rijsbergen 'gezellig' en 'lekker boers'

6 augustus 2016 om 21:22 • Aangepast 21 november 2020 om 08:27
nl
De ponykeuring, knuffelen met ezels, oude ambachten en rondscheuren met tractoren. Dat klinkt als behoorlijk boerse activiteiten, maar dat kan ook niet anders tijdens de Boerendag in Rijsbergen. Tot half vier 's middags stond er een file voor de parkeerplaats, zo druk was het. Maar dat is ook begrijpelijk, want volgens de bezoekers is het "ontzettend gezellig" en vooral "lekker boers".
Profielfoto van Verhoeven Birgit
Geschreven door
Verhoeven Birgit

Tijdens de keuring van de pony's hobbelt pony Jessica vrolijk een rondje. "Ze is al wat ouder en doet daarom mee in de klasse voor oudere pony's", vertelt eigenaar Frits. Het haar van het dier, te vergelijken met de coupe van Dries Roelvink, wordt zorgvuldig door hem gekamd. Over de kleur van de vacht ontstaat wat verwarring. De verslaggever denkt dat het bruin is, maar ze wordt verbeterd. Het is "vos".
'Jupiler natuurlijk'Een eind verderop stuiteren een stel kinderen op trampolines. Vaders en opa's slaan het gade. Met in de hand een biertje. "Jupiler natuurlijk, lekker. En het is hartstikke gezellig, ook leuk voor de kinderen zo." Ze kijken schuldbewust als er wordt gesuggereerd dat ze er vooral zijn voor het bier.
Waar het bier vooral populair is onder de vaders, is onder de kinderen de ezel populair. op een veldje staan een stuk of 10 ezels die zich graag laten knuffelen door de liefdevolle koters. "Ze zijn zo lief!" zegt een meisje glunderend. De ezels lijken het best te vinden. Volgens de eigenaar is het een ras, dat vooral moest werken, ooit ingeruild voor de tractor. "Toen ze bijna uitstierven zijn ze er in Amerika opnieuw mee gaan fokken", vertelt ze. "Nu hebben ze een beter leven en hoeven ze alleen af en toe mee naar boerendagen."

Een authentiek exemplaar Langs de ezels scheuren de tractoren. Groot, klein en vooral groen- en roodkleurig. Op de tractoren de trotse eigenaren. "Tegenwoordig gaat alles automatisch, maar dit is een authentiek exemplaar", zegt één van hen trots terwijl hij op de motorkap slaat. Langs de kant staan twee mannen, met bier in hun hand, van het schouwspel te genieten. "Wij gaan altijd wel kijken als er ergens tractoren rijden, dat vinden we mooi", vertelt een van de twee.


Naast allerlei activiteiten zijn er ook veel kraampjes te vinden. Met cd's, bedrukte T-shirts en rompertjes, decoratieve sjaaltjes en ansichtkaarten. Al met al is de Boerendag zeker een succes te noemen. Bovendien zit het weer heel erg mee. Een Belg die met zijn gezin geheel als boer en boerin verkleed is verschenen ziet nog wel een verbeterpuntje; "eigenlijk zou iedereen verkleed moeten komen".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!