Beliën en Balkestein stunten bij rentree volleybalteam op Spelen: 'Medaille zit erin'

7 augustus 2016 om 09:13
nl
Yvon Beliën uit Budel en Maret Balkestein-Grothues uit Eindhoven hebben zaterdag met het Nederlands vrouwenvolleybalteam voor een stunt gezorgd. Ze versloegen tijdens hun eerste poulewedstrijd van het olympisch volleybaltoernooi topland China.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Het is twintig jaar geleden dat de Oranje-volleybalsters deelnamen aan de Spelen. Ze gaven hun rentree glans door China met 25-23, 21-25, 18-25, 25-22 en 15-13 opzij te zetten.
"China is de nummer drie van de wereldranglijst", weet ex-international Kim Staelens uit Eindhoven. "Dit heeft Oranje dus echt fantastisch gedaan."
VS en ServiëIn de poule van zes is een plaats bij de eerste vier genoeg om door te gaan naar de kwartfinale. Om een goede uitgangspositie voor het vervolg te creëren, moest minstens eenmaal gewonnen worden van een topland.
Dat is dus meteen gelukt. Met de Verenigde Staten en Servië treft Oranje nog twee hoog gekwalificeerde tegenstanders. Ook Italië en Puerto Rico zitten in deze groep.
'Nooit ingemaakt'"Dit Oranje wordt nooit ingemaakt door een topteam", is Staelens opgevallen. "Als je zo'n niveau hebt, kan een medaille er zomaar in zitten."
Staelens maakte zelf ook deel uit van een topgeneratie. Die won goud tijdens het World Grand Prix-toenrooi in 2007, maar slaagde er nooit in zich te plaatsen voor de Spelen. "Wij lieten het op mentaal vlak altijd een beetje afweten", weet de oud-spelverdeelster. "In denk dat de huidige bondscoach Giovanni Guidetti juist op dat vlak goed is. Hij creëert een team dat zelfvertrouwen heeft en er stáát. Daardoor lukt iets, als het moet."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.