Geen UWV-uitkering voor gedupeerde taxichauffeurs uit Helmond - Omroep Brabant
Video

Geen UWV-uitkering voor gedupeerde taxichauffeurs uit Helmond

8 augustus 2016 om 15:40
nl
"De hypotheek of huur, energierekeningen, verzekeringen. Het loopt allemaal gewoon door." Ze kwamen braaf naar het werk en reden hun ritjes. Ze kregen er alleen drie maanden lang geen cent voor betaald. Dat geldt voor zo'n veertig taxichauffeurs die rijden voor Taxi van der Zanden uit Helmond
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

De chauffeurs werden door payrollbedrijf E-Dend verhuurd aan Van der Zanden. Maar E-Dend ging failliet en de salarisstroom stagneerde. Het UWV betaalt geen failissementsuitkering omdat de payrollconstructie onjuist gehanteerd zou zijn, werd vrijdag bekend. Volgens UWV moet het taxibedrijf betalen.
In de maanden maart, april en mei kregen tientallen chauffeurs geen salaris op hun bankrekeningen gestort. Desondanks beleven ze naar het werk komen. Uiteindelijk stapten de chauffeurs in juni over naar een ander payrollbedrijf en kwam de salarisstroom weer op gang. Maar naar de drie misgelopen maandsalarissen kunnen de werknemers vooralsnog fluiten.
'Onduidelijk en ondoorzichtig'Het UWV startte na het faillissement van E-Dend een onderzoek en stelde in juni: "Payrollconstructies bekijken we altijd heel goed. Soms gaat het om een schijnconstructie, waarbij werkgeverschap ontweken wordt." Nu concludeert het UWV dat de payrollcontructie niet juist is toegepast en dat de chauffeurs in dienst waren van het taxibedrijf. De gedupeerde chauffeurs moeten volgens het UWV hun misgelopen salarissen dus bij Taxi van der Zanden zien los te weken.
"Dat gaat zomaar niet gebeuren denk ik." Gedupeerde chauffeurs hebben weinig vertrouwen in een snelle, goede afloop. "De afgelopen tijd was er radiostilte, vanuit Van der Zanden en vanuit het UWV. Nu is er ineens die conclusie van het UWV. We zijn daar niet eens allemaal persoonlijk over gebeld. De situatie is zo onduidelijk en ondoorzichtig dat we gewoon niet weten wie er nu gelijk heeft. Het wordt over onze ruggen heen uitgevochten.  En wij zijn de dupe en zitten met een salarisachterstand. We zijn nu met vakbond FNV Taxi in gesprek om te kijken wat we als collectief voor elkaar kunnen krijgen."
Taxibedrijf van der Zanden reageert zelf niet op de kwestie en verwijst naar het kantoor van Aben& Slag Advocaten. Daar was de advocaat van het taxibedrijf maandagmiddag vooralsnog niet bereikbaar.
.  

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.