16 graden in augustus: nieuw laagterecord ligt op de loer

9 augustus 2016 om 16:01
nl
Het mag dan augustus zijn, de zomer is voorlopig ver te zoeken. Woensdag wordt koud en nat: er vallen flinke regenbuien met kans op onweer en hagel, en de temperatuur daalt tot een frisse 16 graden. En dat zou zomaar een laagterecord kunnen worden in Brabant, aldus Britta van Gendt van Meteogroup.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

Deze maand zijn temperaturen van 23 tot 24 graden normaal, maar woensdag en donderdag is daar geen sprake van. "Het wordt behoorlijk koud door een noordwesten wind die koude lucht aanvoert", vertelt Van Gendt. "Op de meeste plekken in de provincie komt het kwik niet boven de 16 graden uit. De kans is groot dat daarmee een jarenlang record wordt verbroken, want het is tientallen jaren geleden dat het zo koud was in augustus."
Record uit 1954Volgens de meteoroloog dateert het laagterecord in Volkel uit 1954, het was toen 16,7 graden. Ook in Eindhoven stamt het record uit 1954, met 17,6 graden. In Gilze-Rijen was het voor het laatst zo fris in 1985, met 17.2 graden, en in Woensdrecht was het in augustus het koudst in 2005: 18,9 graden.  
"Daarnaast krijgen we te maken met buien, waaronder wat stevige exemplaren met onweer en hagel", vertelt Van Gendt. "Oorzaak van  het slechte weer is koude lucht in de hogere atmosfeer. Door het grote temperatuurverschil ontstaat er grote onstabiliteit." Ook donderdag wordt niet al te best. "Het is bewolkt met van tijd tot tijd regen bij 16 of 17 graden. Onweer zullen we dan niet meer zien."
Vanaf vrijdag droger en warmerVolgens Van Gendt wordt het vanaf vrijdag wat beter. "Het wordt droger en warmer en in het weekend wordt het 21 tot 24 graden met een mix van wolkenvelden, zon en een enkele bui."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.