Video

Boomhut ontruimd tot groot verdriet van de buurt: 'Waar moeten de kinderen nu spelen?'

9 augustus 2016 om 21:45
nl
Groot verdriet dinsdagmiddag in de Purcelldreef in Tilburg. In opdracht van de gemeente kwam een groep handhavers de geliefde boomhut afbreken. Een hut waar kinderen uit de hele buurt in klommen. Maar volgens de gemeente zou de zelfgebouwde boomhut te gevaarlijk zijn.
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

"Het is heel verdrietig. Nu hebben we niets meer om in te spelen", vertelt Jens, die elke dag in de boom te vinden was. "Nu zijn er alleen nog goaltjes, als die niet ook worden weggehaald. Ik snap het niet. Hier vlakbij ligt zand met asbest en dat halen ze niet weg. Maar onze boomhut wel!"
Geen speelplaatsenVoor kinderen uit de Purcelldreef en de omliggende straten zijn er weinig plekken om te spelen. "De gemeente vindt dat we onze kinderen in het park hier vlakbij kunnen laten spelen, maar dan moeten ze een gevaarlijke weg oversteken. Dat ga je je kinderen toch niet alleen laten doen?", aldus buurtbewoonster Niki van den Brand.
Buurman Fons van Hest (82) wilde kinderen helpen. Samen met de kinderen uit de buurt bouwde hij eigenhandig een boomhut. "Veel heb je daar niet voor nodig. Alleen wat planken." Volgens hem is de hut allesbehalve gevaarlijk. "Dat ding is nog geen twee meter hoog. De kinderen weten precies hoe ze erin moeten klimmen: met altijd twee handen om je vast te houden en een voet om op te steunen."
AfgebrokenUit de hele buurt kwamen kinderen naar de Purcelldreef om in de boomhut te klimmen. Tot deze middag. Toen werd hij plotseling afgebroken. "Orders van de gemeente", aldus de handhavers. Om het afbreken tegen te houden gingen alle kinderen in de boomhut zitten. Maar dat hielp helaas niet.
"Ik ben woedend. Woedend op de gemeente." Fons snapt er niets van. "Ze zijn blijkbaar zelf niet jong geweest. Zij mogen alles en wij mogen niets. Waar moeten de kinderen nu spelen?"
Brief aan de gemeenteOm het weghalen van de boomhut te voorkomen, stuurde vader Rob van den Brand een brief naar de gemeente. Hij kreeg een reactie van Hans Smolders, die de noodkreet van Van den Brand aan de gemeenteraad wilde voorleggen.
"Wij dachten dat er nog geen besluit genomen was," vertelt Van den Brand. "En nu hebben ze de boomhut ineens weggehaald. Ik heb er geen goed woord voor over."
Niet opgeven"De gemeente vergeleek de boomhut zelfs met het zwembadongeluk in de Reeshof. Maar dat is toch niet te vergelijken. De kinderen hebben samen met Fons de boomhut zelf gebouwd, niet de gemeente."
Ondertussen geven de kinderen niet op: "Morgen gaan we een nieuwe bouwen", zegt een van hen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.