Yuri van Gelder wil naar rechter om finaleplaats Rio te redden, maar vervanger is al aangewezen

10 augustus 2016 om 19:55
nl
Ringenspecialist Yuri van Gelder uit Waalwijk denkt samen met zijn advocaat na over juridische stappen waarmee hij deelname wil afdwingen aan de ringenfinale op de Olympische Spelen in Rio. Een kort geding bij een Nederlandse rechter is een van de mogelijkheden die wordt bekeken.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Dat heeft Cor Hellingman woensdag meegedeeld. De advocaat zegt de stappen voor te bereiden. Van Gelder zal zich concentreren op een eventuele terugkeer in Rio.
"Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden", aldus Hellingman. "Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en vraagt de pers hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten.''
ZIE OOK: Yuri van Gelder: de turbulente carrière van een Brabantse topsporter
Kort gedingIn een mondelinge toelichting stelt Hellingman dat nog niet duidelijk is hoe Van Gelder een eventuele terugkeer wil afdwingen. Daarop is hij nu aan het studeren. "We zijn nu bezig om te zien wat de beste manier is'', aldus de advocaat.
Een kort geding bij een Nederlandse rechter lijkt hem de beste manier, maar daar is hij nog niet uit. Mogelijk is het sportarbitrage-instituut CAS ook een optie.
ZIE OOK: Sponsor laat Yuri van Gelder eerst even bijkomen
'Alle tijd en aandacht'Probleem is volgens hem dat nog niet duidelijk is wie hij in rechte moet aanspreken. "NOC*NSF heeft zich onrechtmatig gedragen door Yuri op een vliegtuig naar huis te zetten, terwijl Yuri met het IOC een afspraak heeft om komende maandag de finale op de ringen te turnen.''
Het is volgens Hellingman een ingewikkelde kwestie met veel betrokken partijen. "Het wordt een heel gedoe om ervoor te zorgen dat Yuri maandag alsnog kan turnen in Rio. Daarvoor heb ik dus alle tijd en aandacht nodig.''
ZIE OOK: Alcohol drinken op Olympische Spelen: mogen sporters dat nu wel of niet?
Terug in NederlandYuri van Gelder landde dinsdag kort na het middaguur op Schiphol. Hij werd maandag naar huis gestuurd vanwege alcoholgebruik. Van Gelder had buiten het olympisch dorp gedronken.
Van Gelder zou die avond zelf naar Holland Heineken House zijn gegaan waar hij tot één uur ’s nachts is gebleven. Vervolgens is hij in een nachtclub in Rio de Janeiro beland om vervolgens rond zes uur luidruchtig te arriveren in het olympisch dorp.[YouTube:body:https://youtu.be/ifFTajY21GM]
Vervanger aangewezenEen van de complicaties is het feit dat inmiddels een vervanger is aangewezen voor Van Gelder. In de toestelfinale staat nu op diens plaats de Fransman Danny Pinheiro Rodrigues aangewezen. De Oekraïner Igor Radivilov nam eerder de finaleplaats in van de Fransman Samir Ait Said, die zijn linkerbeen brak.
Dat zou kunnen betekenen dat niet alleen rechtszaken tegen NOCNSF en/of de turnbond KNGU zouden moeten worden aangespannen, maar mogelijk ook tegen de internationale turnbond om alsnog toegang te krijgen tot de toestelfinale.
Verklaring Van GelderOp zijn website liet Van Gelder weten dinsdag nog niet te reageren op zijn uitsluiting. Hij zegt 'de gebeurtenissen eerst te willen verwerken en daarna met een statement te komen'.
Chef de mission Maurits Hendriks sprak van een 'moeilijke beslissing, maar dit gedrag is ontoelaatbaar'.
ZIE OOK: NOC*NSF over mogelijke juridische actie: ‘Dit is aan Yuri, we weten nog niets’
'Yuri maakt kans'Volgens advocaat Gert-Jan Knoops kan Van Gelder het besluit inderdaad nog aanvechten en via een kort geding alsnog deelname aan de finale afdwingen. Knoops heeft vaker met dit bijltje gehakt. In 2014 stond Knoops topzeiler Dirk de Ridder bij in een zaak bij het internationale sporttribunaal CAS.
Naar aanleiding van die zaak kwam het CAS met een reeks criteria waaraan een oordeel van een nationale sportbond moet voldoen als er sancties worden opgelegd.
Meer lezen over Yuri van Gelder? omroepbrabant.nl/yurivangelder[YouTube:body:https://youtu.be/7V3VugySV4Y][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/763371578855985152][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/763371802093584384][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/763372087192981504][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/763370149021880320][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/763371802093584384][Tweet:https://twitter.com/SanderRTLNieuws/status/763370497732116480]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.