'Max Verstappen in een Lada', Femke Heemskerk over haar vroege uitschakeling

10 augustus 2016 om 21:14
nl
De kracht is er wel, maar het komt er in het zwembad niet uit bij Femke Heemskerk. "Ik voel me als Max Verstappen in een Lada", zei de zwemster treffend na haar vroegtijdige afgang woensdag op de 100 meter vrije slag bij de Olympische Spelen. "Misschien is de motor oververhit."
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

De Zuid-Hollandse is geen schim meer van de zwemster die een jaar geleden toptijden zwom en als favoriete naar de WK in Kazan ging. "Ik ben niet ziek of zo, maar alles wat ik doe, klopt niet met hoe ik me voel. Ik voel me heel krachtig, maar ik zwem niet hard."
ZIE OOK: Ranomi Kromowidjojo op 100 vrij vierde in series, Femke Heemskerk eruit
Volgens Heemskerk is het misgegaan in de voorbereiding. De zware trainingen in Frankrijk onder Philippe Lucas breken haar op in Rio de Janeiro. "Ik heb niet genoeg tijd gekregen om mijn slag bij elkaar te krijgen en goed uit te rusten. En dan is het te laat, daar kom je niet mee weg op de Spelen."
'Ging weer volledig mis'  Het drama diende zich voor Heemskerk al aan in de estafette 4x100 vrij, waar ze zowel in de series als in de finale tegenvallende tijden klokte. Op haar favoriete onderdeel, de 200 vrij, sneuvelde de 28-jarige pupil van Lucas in de halve finales.
Daarin werd ze kansloos laatste, met een tijd die ruim 3 seconden boven haar Nederlandse record lag. Op de 100 meter, de afstand waarop ze eerder dit jaar achter Sjöström en Kromowidjojo brons pakte bij de EK, ging het woensdag weer volledig mis.
"Ik wilde graag starten, maar wist al dat het een moeilijk verhaal zou worden. Op de EK voelde ik me goed, maar hier klopt alles niet", was de harde conclusie van Heemskerk. "Na de wedstrijden van vorige maand in Vichy heb ik nog een heel zwaar trainingsblok gehad. We hadden het echter beter rustig kunnen afbouwen. Het is too much geweest."
Keuze voor Lucas verkeerd uitgevallenDe logische conclusie luidt dat haar keuze vorig jaar voor Lucas volledig verkeerd is uitgevallen. ,,Nou, in ieder geval niet goed. Maar ik had toen gewoon geen andere keus. Ik heb het risico met twee handen aangepakt. Achteraf is het makkelijk praten. Als ik hier goed had gezwommen, had iedereen met zijn handen in de lucht gestaan. Dat is scorebordjournalistiek."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.