Hockeymannen verslaan India dankzij doelpunt Mink van der Weerden

11 augustus 2016 om 18:18
De Nederlandse hockeyers hebben donderdag in Rio een moeizame zege geboekt op India. Het werd 2-1 dankzij een doelpunt van Rogier Hofman uit Vught en Mink van der Weerden uit Someren.
Profielfoto van Milicevic Martin
Milicevic Martin

De zege op de achtvoudige winnaar van het olympisch hockeytoernooi kan van grote betekenis zijn, omdat het Nederlands elftal een vroegtijdig treffen met medefavoriet Australië wil voorkomen. De ploeg van bondscoach Max Caldas was na het gelijkspel tegen Argentinië en ruime zeges op Canada en Ierland al zeker van de kwartfinale.
Tactisch steekspelNederland creëerde in de eerste twee kwarten amper kansen tegen het defensief ingestelde India, maar gaf zelf ook nauwelijks iets weg. Het derde kwart was amper begonnen of Rogier Hofman tekende voor de 1-0. Hij scoorde nadat de keeper van India de eerste strafcorner van de wedstrijd, een inzet van Mink van der Weerden, keerde.
Dat was het sein voor India, onder leiding van bondscoach Roelant Oltmans die in Rio zijn vijfde Spelen beleeft, de verdedigende stellingen te verlaten. India slaagde er al snel in de stand gelijk te trekken. Raghunath Vokkaliga benutte een strafcorner, die onfortuinlijk van richting werd veranderd.
StrafcornerVan der Weerden slaagde er, na twee vruchteloze pogingen, zes minuten voor tijd toch in om een strafcorner te benutten. India kreeg daarna flink wat kansen op de gelijkmaker, met zes strafcorners waarvan vijf op rij in de extra tijd, maar passeerde keeper Jaap Stockmann niet meer.
Oranje sluit vrijdag de poulefase af met een duel tegen Duitsland, waarin om de groepswinst wordt gestreden. Zondag staan de kwartfinales op het programma.