Video

Yurigate: zo verliep het kort geding van Yuri van Gelder tegen NOC*NSF

12 augustus 2016 om 21:04 • Aangepast 21 november 2020 om 08:22
nl
Het kort geding van Van Gelder tegen sportfederatie NOC*NSF diende vrijdagmiddag. Rond kwart voor vier maakte de rechtbank bekend dat Yuri heeft verloren. Omroep Brabant deed verslag in een liveblog.
Profielfoto van Milicevic Martin
Geschreven door
Milicevic Martin

Turner Yuri van Gelder ontkende tijdes de zitting dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan alcoholmisbruik en als daar wel sprake van zou zijn, dan rechtvaardigt dat in zijn ogen niet de sanctie van uitsluiting van de Spelen.


Niet in nachtclub geweestYuri van Gelder is volgens zijn advocaat geen nachtclub in Rio binnengegaan. Wel heeft hij bij een club diep in de nacht zijn vriendin en mede-turner Jeffrey Wammes opgehaald. Hij stond ze buiten, bij de kassa's, op te wachten. Dat vertelde zijn advocaat Cor Hellingman vrijdag tijdens het kort geding voor de rechtbank in Arnhem, waar Van Gelder zijn finaleplek in de Olympische ringenfinale terugeist.

Daarvoor heeft Van Gelder wel enkele biertjes gedronken in het Holland Heineken House. Verscheidene mensen waren daar volgens zijn advocaat getuige van. Ook waren mensen, onder wie zijn trainer, ervan op de hoogte dat de turner niet voor half twaalf uur 's avonds thuis zou zijn.
Nooit gewaarschuwdVan Gelder is volgens zijn advocaat nooit vooraf gewaarschuwd dat hij niet weg mocht en dat hij dan zou worden uitgesloten van de Olympische Spelen. Van Gelder stuurde zelfs een bericht naar zijn trainer dat hij laat thuis zou zijn. Daar kwam geen reactie op, aldus Hellingman.

Volgens Hellingman vroeg Van Gelder in het Holland Heineken Huis om een glaasje fris, maar hij kreeg biertjes in zijn handen geduwd. Iedereen zou dat hebben gezien en er werd niets van gezegd. Pas toen NOC*NSF hem op het matje riep, hoorde Van Gelder dat hij werd beschuldigd van drankmisbruik.
"Bij dat gesprek zat een psycholoog, maar wat die daar deed is onduidelijk gebleven. Van Gelder heeft toen gezegd dat hij geen sanctie verdiende, maar daar is niet naar geluisterd'', aldus de advocaat. "Hij is gewoon het land uitgebonjourd.''
Betoog NOC*NSFNa de advocaat van Van Gelder was Harro Knijff van NOC*NSF aan de beurt. Volgens de rechtsgeleerde was de straf voor Yuri 'proportioneel maar terecht'. "Het gedrag van Van Gelder en de invloed die zijn gedrag op de andere teamleden had, rechtvaardigen de beslissing", aldus Knijff.
De advocaat van de sportorganisatie kwam onder andere met Whatsapp-gesprekken en verklaringen van mensen rondom de sporter als bewijslast. Knijff haalde in zijn pleidooi ook regelmatig het verslavingsverleden van de turner aan, waardoor hij onder een vergrootgras zou liggen.


DocumentKnijff moest tijdens zijn verdedigingsrede van de rechter verklaren of er een document bestaat waarin staat beschreven wat een topsporter wel of niet mag doen. Dat is er niet, meldde de advocaat.
"Maar de topsportgemeenschap weet van elkaar dat iedereen eraan werkt om op de meest verstandige wijze het hoogste doel te bereiken. Gedragsregels daarvoor zijn maximale inzet, maximale inspanning, voorbeeldgedrag en geen alcohol drinken.''
Yuri spreektVan Gelder kreeg van de rechter de kans om zichzelf te verantwoorden. De sportman zegt al twaalf jaar naar de Olympische Spelen toe te werken. Hij was blij dat hij eindelijk mee kon doen.

Yuri geeft aan dat hij inderdaad weg is geweest, maar dat iedereen wist waar hij was. Ook zou hij niet ontzettend veel alcohol hebben gedronken. Daarbij zou hij zonder al te veel geluid zijn teruggekeerd in het olympisch dorp.

Ven Gelder eiste van NOC*NSF deelname aan de olympische finale ringen, komende maandag in Rio de Janeiro. Ook eist hij dat NOC*NSF een eersteklas- of businessclassvliegticket terug naar Rio voor hem betaalt, omdat het volgens hem de schuld van de sportkoepel is dat hij mentaal en fysiek heeft geleden. Als de rechter Van Gelder gelijk geeft en NOC*NSF daarna in gebreke blijft, dan eist de turner een dwangsom van 150.000 euro.
Naar huis gestuurdDe Waalwijkse ringenspecialist werd maandag door NOC*NSF naar huis gestuurd omdat hij zich zou hebben misdragen. Volgens geruchten was hij afgelopen weekend tot in de late uurtjes wezen stappen. Hij zou dronken en luidruchtig zijn teruggekeerd naar het olympisch dorp.

Geen zekerheidNu de rechter NOC*NSF in het gelijk heeft gesteld stellen, is het over en uit voor Van Gelder.

Het kort geding van de Waalwijkse turner trok niet alleen de aandacht van de nationale pers, ook vanuit het buitenland was er veel animo voor de zitting van de 'Lord of the Rings'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.