Video

Studenten TU/e klaar voor wereldreis met zelfgebouwde elektrische motor

12 augustus 2016 om 02:06
nl
Het grote aftellen is begonnen voor de Storm Wave, de eerste elektrische toerenmotor van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/. Zondag beginnen 23 studenten van de TU/e aan een wereldreis van tachtig dagen met de motor en zijn reservemaatje. In het spoor van Jules Verne trekken de studenten via Centraal Azi en China naar Amerika en weer naar huis. 'We willen de wereld laten zien dat het nu al mogelijk is om overal elektrisch te rijden'.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

Twee jaar hebben de studenten aan de motor gewerkt. "Een elektrische motor die per dag ongeveer vijfhonderd kilometer rijdt, bestond nog niet, dus die hebben we zelf gebouwd," zegt Bas Verkaik.
"Het batterijpakket is heel speciaal en bestaat eigenlijk uit 24 kleinere batterijpakketjes die je er uit kunt halen. Dat heeft als grote voordeel dat je de batterijen kunt verwisselen als ze leeg zijn en je kunt ook met minder batterijen rijden als je bijvoorbeeld in de bergen komt."
Een reis met een missieOnderweg worden de batterijen opgeladen bij bedrijven, universiteiten en partnerinstellingen. Dat zal niet overal even gemakkelijk zijn, want de reis gaat ook door landen als Kirgizië en Kazachstan. "Maar het is juist de uitdaging om ook in die landen aan elektriciteit te komen," zegt Bas. "We willen de wereld laten zien dat elektrisch rijden er nu al klaar voor is en dat het ook ontzettend gaaf kan zijn."  En juist dat maakt de wereldreis niet zomaar een reis, maar eentje met een missie.
Zondag vertrekt de karavaan om éém uur vanaf het 18 Septemberplein in Eindhoven. Op 2 november verwachten ze weer terug te zijn in Eindhoven.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.