Video

'Naast mannelijk is Yuri impulsief en beïnvloedbaar', zegt oud-trainingsmaatje Suzanne Harmes

12 augustus 2016 om 03:39
nl
“Yuri is een heel goede jongen. Sterk bij de oefening als turner, maar ook heel gevoelig”, zo omschrijft oud-turnster Suzanne Harmes haar oude turnmaatje Yuri van Gelder. Ze wil liever geen oordeel vellen over Yuri. “Maar ik was echt verbaasd toen ik het las.”
Geschreven door

Net als veel andere Nederlanders las Harmes dinsdagochtend vroeg het bericht dat Yuri was weggestuurd van de Olympische Spelen. “Ik las het op mijn telefoon in bed. In eerste instantie dacht ik ‘wat moet dat oude bericht hier’”, vertelt ze. Een verwijzing naar het schorsen in 2009, toen hij had toegegeven cocaïne te hebben gebruikt.
Toen tot haar doordrong dat het om een nieuwe situatie ging, was ze verbaasd. “En ik dacht ook ‘nee, wat dom’”, zegt ze. “Maar nu vind ik vooral dat ik niet mag oordelen. Het is gewoon een hele vervelende situatie.” Yuri zou zaterdag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale van de ringen, zijn gaan drinken buiten het Olympisch dorp.
'Hij was heel fanatiek'Harmes heeft Van Gelder leren kennen na zijn afkickperiode in 2010. “Het was een bijzonder tijd. We trainden samen in Rosmalen. Hij was echt heel fanatiek en wilde zo graag terugkomen. Hij wilde echt laten zien wat hij waard was”, herinnert de oud-turnster zich.
ZIE OOK: Yuri van Gelder: de turbulente carrière van een Brabantse topsporter
Maar Yuri is ook beïnvloedbaar volgens Harmes. “Hij is gevoelig, en ook nog eens heel mannelijk. Ook is hij impulsief en heeft hij z’n verleden”, zegt ze. Waarom hij is gaan drinken, kan ze lastig inschatten. “Het kan euforie zijn. Dat hij heel blij was dat hij op het nippertje de finale had gehaald.”
'Snap dat je stoom wilt afblazen'Dat mensen gaan drinken na een wedstrijd kan ze zich overigens wel voorstellen. “Om de spanning eruit te gooien”, Maar volgens haar wel pas als het toernooi erop zit. “Dan snap ik dat je stoom wilt afblazen.”
Of het terecht is dat hij uit het toernooi is gezet, is volgens Harmes niet aan haar. “Ik ken de afspraken niet en is moeilijk oordelen. Het is enerzijds heel hard en anderzijds moeten er ook gewoon afspraken zijn”, vindt ze.
'Even geen contact'Ze heeft Yuri niet gesproken nadat hij weer in Nederland is teruggekeerd. “Nu komt er zo veel over hem heen, dat ik even geen contact zoek”, vertelt ze. “Maar voor de wedstrijd heb ik hem wel succes gewenst."
Vrijdag dient om kwart over elf het kort geding dat hij tegen sportkoepel NOC*NSF heeft aangespannen. Hij hoopt daarmee te kunnen afdwingen dat hij alsnog mee kan doen aan de ringenfinale aanstaande maandag.
Lees alles over het wegsturen van Yuri van Gelder op omroepbrabant.nl/yurivangelder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.