Kort geding Yuri van Gelder massaal gevolgd op internet

12 augustus 2016 om 19:39 • Aangepast 21 november 2020 om 08:21
nl
Wint Yuri van Gelder of niet? Het kort geding van de Bossche turner tegen de sportfederatie NOC*NSF was bijna net zo spannend als als de Olympische Spelen zelf. Geïnteresseerden konden het kort geding live op internet volgen en dat gebeurde massaal.
Profielfoto van de Jong Femke
Geschreven door
de Jong Femke

Het komt maar zelden voor dat rechtszaken live te volgen zijn. Privacy van verdachten, getuigen en andere betrokken, maken dit lastig. Dat het deze keer wel mogelijk is om alles op voet te volgen, smaakt voor velen naar meer.
Dat de interresse voor livestreaming van rechtzaken enorm is, blijkt ondermeer uit een Europese Facebookkaart. Daarop is te zien welke streams in Europa de meeste kijkers trekt. Om half twee de livestream van Omroep Brabant fier bovenaan, want die zendt op dat moment via Facebook de zitting met ringenspecialist Yuri uit.

300.000 mensen hebben deze livestream geheel of deels gevolgd. Op het hoogtepunt kijken meer dan 23.000 mensen tegelijk, want het is op vrijdagmiddag natuurlijk niet aan iedereen gegund om de zitting van begin tot eind te volgen. Op de Facebookpost is al 23.000 keer gereageerd. Dit aantal zal de komende uren nog wel verder oplopen.
Het kort geding was ook te volgen via de website en app van Omroep Brabant. Hoe vaak de zitting daar is bekeken, is op dit moment nog niet te zeggen. Op het moment dat de uitspraak gepubliceerd zou worden op Rechtspraak.nl, bezweek de website onder de enorme belangstelling en moest een andere manier worden bedacht om de uitkomst naar buiten te brengen.


Livestream fanJudge Joyce is een bekende in de virtuele social media wereld. In de echte wereld is deze Brabantse bestuursrechter in Den Bosch. Op Instagram, Facebook maar vooral op Twitter is deze rechter erg populair.
Zij juicht het live op internet volgen van rechtzaken toe. Haar volgers op twitter zijn het met haar eens, gezien de uitslag op haar poll: vaker zaken livestreamen of niet?

Argumenten over en weerHet 'erbij zijn' maakt een rechtzaak transparant. Je hoort zelf wat er gezegd en gedaan wordt. De kijker vormt zijn eigen oordeel. Daarin schuilt ook het gevaar dat de duiding en context ontbreekt die een verslaggever geeft.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.