800 WOB-verzoeken terecht afgewezen: man en vrouw maakten 'misbruik van recht'

12 augustus 2016 om 18:54
nl
De gemeente Oss heeft terecht ruim achthonderd WOB-verzoeken, bezwaarschriften en klachten afgewezen die een man en een een vrouw bij de gemeente hadden ingediend. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald in een zaak die was aangespannen door het tweetal.
Profielfoto van van Doorn Bert
Geschreven door
van Doorn Bert

De man, een bedrijfsadviseur, stuurde in juni en juli vorig jaar, in nog geen zeven weken tijd, ten minste 323 verzoeken om informatie naar de gemeente, op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De vrouw, een onderneemster, verzond in diezelfde periode 256 verzoeken. Daarna richtte het duo zich nog eens honderden keren schriftelijk tot de gemeente.
Oss wees de verzoeken af omdat er sprake zou zijn van misbruik van recht. Daarop stapten de man en de vrouw naar de rechter.
'Het ging niet om informatie opvragen'Volgens de rechter was het de man en de vrouw niet te doen om de gevraagde informatie daadwerkelijk te ontvangen en openbaar te maken, maar wilden ze het ambtelijk apparaat van de gemeente zeer zwaar belasten door op 'een uiterst respectloze manier hun ongenoegen over de gang van zaken bij de gemeente te uiten'.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.