Video

Roy Donders wil BTW-verlaging: 'Kleding is een basisbehoefte'

13 augustus 2016 om 21:26 • Aangepast 21 november 2020 om 08:20
nl
Rian en Roy Donders en zijn vriend Marvin Ophof luiden de noodklok: de detailhandel heeft het moeilijk en dus bedachten ze een plan. De BTW op kleding moet verlaagd worden van 21 naar 6 procent. Want kleding is een basisbehoefte vinden ze en dus moet de btw verlaagd worden naar hetzelfde tarief als voor voedsel.
Profielfoto van Heijster1 Saskia van
Geschreven door
Heijster1 Saskia van

De druppel was het faillisement van MS Mode. Met angst en beven volgen ze de ontwikkelingen in de modebranche. "Gaastra, McGregor, V&D; allemaal vallen ze om. Ik vind het echt eng!", zegt Roy Donders. Ze vinden dat Den Haag over de brug moet komen. "De banken hebben ze ook gered tijdens de crisis. In de detailhandel is het al 8 jaar crisis. Nu zijn wij aan de beurt", meent Marvin.
Online shoppenDe verlaging zou dan alleen voor de fysieke winkels moeten gelden, vindt het trio. De online-shops moeten op het hoge tarief blijven. Daarmee moeten de klanten weer naar de winkels getrokken worden. "Dat is ook goed voor het straatbeeld. Als je nou ziet hoeveel winkels er leegstaan."
En Roy heeft ook wel een idee waar ze het geld weer terug kunnen halen. "Ga dat maar halen bij mensen die zich de hele dag vet zitten te mesten in de friettent en dan twee jaar later een bypass vergoed willen krijgen van het ziekenfonds."

PaillettenkanonDetailhandel Nederland doet niet genoeg voor de ondernemers, vinden ze. En dus gaan ze nu zelf op de barricades. Er komt een facebookpagina waamee ze ondernemers in de modebranche willen mobiliseren. "En dan met z'n allen naar het Malieveld. Met glitterkanonnen en paillettenkanonnen", zegt Rian strijdvaardig. "En dan gaan we er daar eens een flinke puinhoop van maken. Een statement maken in Den Haag. Want zo kan het echt niet meer."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.