'Myth Busters' onderzoeken of je in een Grieks theater echt een muntje kunt horen vallen

18 oktober 2017 om 09:19
nl
“Wonderbaarlijk is de akoestiek. Je kan een munt horen vallen.” Het is deze zin uit een reisgids over de geweldige akoestiek van oude Griekse theaters die onderzoekers Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aanzette tot onderzoek. Kan je een vallende munt op de achterste rij horen vallen? Nee: Myth Busted!
Profielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

Een groep van onderzoekers en studenten van de TU/e heeft de afgelopen jaren een aantal oude theaters onderzocht op hun akoestiek. De vallende munt was niet hun belangrijkste vraag voor het onderzoek. “Je krijgt die vraag gewoon. Iedereen wil weten hoe het zit met die mythische akoestiek”, vertelt onderzoeker Remy Wenmaekers. “Dan moet je dat als wetenschapper onderzoeken.”

[youtube:https://youtu.be/c2rjD6UQJoc] “Als akoestici wil je natuurlijk dolgraag die theaters onderzoeken. Vooral omdat ze zo beroemd zijn vanwege hun geluid”, zegt Wenmaekers. “Het ging ons niet alleen om het muntje hoor.” Toch was het een vraag waar collega Constant Tak mee zat. Vooral vanwege de zin in een 30 jaar oude reisgids.

[tweet:https://twitter.com/AncientAcoustic/status/920007461184196614] De onderzoeksgroep deed heel uitgebreide geluidsmetingen in drie oude Griekse theaters. Een van de proefjes was het vallen van een muntje op de grond. “Het liet alleen wat stof opwaaien”, lacht Wenmaekers.

Toch wil dit niet zeggen dat de Griekse theaters hun naam niet waar maken. “Bijvoorbeeld het theater in Athene”, zegt de onderzoeker. “Die heeft nog een achterwand en alle bankjes zijn mooi glad. Dat theater galmt ook echt.” Conclusie: “Ze hebben een prima akoestiek, maar we moeten niet overdrijven.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.