Wat stinkt daar zo? Het is de berkenwants, en hij is niet alleen

15 augustus 2016 om 19:25
nl
Als je komende week een vieze zure geur in de buurt van een berkenboom ruikt, is de kans groot dat de boom vol zit met berkenwantsen. De kleine beestjes zijn aan een opmars bezig, nu er met dit mooie weer veel zaadjes aan de bomen hangen.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Onderzoekers bekeken berkenbomen door het hele land. Ook in Mill, waar op een berkenkatje tot wel veertien wantsen zaten. Maar ze komen in het hele land voor.
Voor de berk kunnen de beestjes weinig kwaad. Ze eten wat zaad, maar maken de boom niet kapot. Maar mensen kunnen ze flink irriteren. Wie gebeten wordt door een berkenwants voelt een kleine steek. En tuinen waarin een paar berkenbomen staan, zien soms zwart van de beestjes. Dat was in 2014 ook het geval, toen de onderzoekers voor het eerst grote aantallen hebben gemeten.
[youtube:body:https://youtu.be/GWvR3nlliIs]Weinig aan te doenHeb je zelf veel berkenwantsen in je tuin? Dan kun je weinig doen. Volgens onderzoeker Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit zijn ze met hetzelfde middel te bestrijden als bijvoorbeeld de eikenprocessierups. Maar dat is vooral in grote hoeveelheden te gebruiken. Met één of twee bomen in de tuin, moet je dus wachten tot de opmars gestuit is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.