'Douchekop in lift Koninklijke Luchtmacht geen geldverspilling', aldus minister

15 augustus 2016 om 21:34
nl
Een douchekop en een douchegordijn in een lift zijn goede middelen om leden van de Koninklijke Luchtmacht 'buiten de geijkte kaders te laten denken'. Dat antwoordt minister Hennis van Defensie op kamervragen van Jasper van Dijk (SP) over geldverspilling van het Commando Luchtstrijdkrachten in Breda.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

In juni onthulde Follow the Money een aantal kosten die Defensie maakte om het Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK) in Breda te innoveren en aantrekkelijk te maken voor jong technisch personeel.
Doel voorbijOnderdeel daarvan was onder meer de plaatsing van een douchekop en douchegordijn in een lift van het hoofdkantoor. Daarmee wilde Defensie de medewerkers een dag lang 'out of the box' laten denken. SP-Kamerlid Van Dijk vroeg zich af of de actie het doel niet voorbijstreeft. 'Daarover kunnen meningen verschillen', reageert minister Hennis.
De SP verbaasde zich ook over de komst van een Amerikaanse generaal en zijn assistent naar Breda. Inclusief verblijf en hun ticket naar Nederland kwamen de kosten voor de lezing uit op bijna 27.000 euro. Dat is volgens de SP moeilijk uit te leggen 'in tijden van enorme financiële tekorten bij Defensie'.  
Sprekers en lezingenVolgens Hennis is er een bepaald budget beschikbaar om innovatieprogramma's op te zetten bij de Koninklijke Luchtmacht. Zo zijn in 2015 en 2016 in totaal 26 sprekers uitgenodigd voor lezingen en symposia. De totale kosten hiervan kwamen neer op 445.450 euro. Anders dan de SP vindt Hennis deze kostenpost proportioneel. "Deze initiatieven ondersteunen het vakmanschap, de motivatie en de trots van het technisch personeel en daarmee hun behoud voor de krijgsmacht."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.