Video

Lichtjesprocessie in Veldhoven: 'Er gebeuren hier wonderen'

16 augustus 2016 om 00:44
nl
Meer dan honderd katholieken liepen maandagavond mee in de traditionele lichtjesprocessie in Meerveldhoven. Op 15 augustus vieren de katholieken Maria-Tenhemelopneming. De processie, waarbij gelovigen met een kaarsje in de hand lopen, draait om Mariaverering.
Profielfoto van van Hoof Rene
Geschreven door
van Hoof Rene

Het lijkt wel Kerst, zo vol zit de Christus Koningkerk in Meerveldhoven tijdens de mis, voorafgaand aan de lichtjesprocessie. Na de mis gaan de pastoor en hulpbisschop Rob Mutsaerts voorop in de processie. Mutsaerts loopt mee om uit te dragen dat licht het uiteindelijk wint van het duister en de angst, in deze tijd van onzekerheid en geweld.
Wonderen"Er gebeuren hier wonderen, anders kwamen de mensen niet", zegt de koster van de kerk, Hans Uyl. Volgens hem zijn er door gebeden aan Maria mensen genezen van ernstige kwalen. De processie eindigt in het park achter de kerk, waar de Mariaverering verder gaat bij een middeleeuws beeldje van Maria.
Zo katholiek als watIedereen heeft zo zijn eigen reden om mee te lopen. Een 80-jarige man zegt dat hij van kinds af aan onder de indruk was van Maria. Sommigen lopen mee omdat ze het gewoon mooi vinden om mee te maken en te zien. Een vrouw heeft duidelijke reden: "Omdat ik zo katholiek ben als wat".

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.